Desibelit nousivat, toivo työmarkkinasovusta ei – oppositio yritti turhaan rassata rustoa hallituksen korvista
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus ei aio taipua työmarkkinakonfliktin ratkaisemiseen neuvottelupöydässä.
Orpo torjui hallitusjoukkoineen opposition vaatimukset ja vetoomukset asiasta eduskunnan välikysymyskeskustelussa työmarkkinoiden kaaoksesta.
Pääministeri perusteli lakitien käyttämistä kiistauudistusten läpivientiin sillä, että aikanaan kieltämättä hyviä tuloksia saavuttanut työmarkkinaneuvottelujärjestelmä ei ole saanut tuloksia työmarkkinajoustoissa, paikallisessa sopimisessa ja työrauhakysymyksissä.
– Siksi käytämme lakitietä eli eduskunnan salia ja vaalituloksen perusteella muodostettua hallitusta.
Orpon mielestä Suomen työmarkkinat eivät ole kaaoksessa.
– Meillä ei ole yhtään työehtosopimusta tällä hetkellä auki ja neuvottelupöydällä.
Orpon mukaan kaaoksen ovat aiheuttaneet ne, jotka ovat lähteneet lakkojen tielle eivätkä ole mukana hallituksen kattamissa kolmikantapöydissä. Orpo näki, että SDP vastustaa kaikkia uudistuksia työmarkkinoille.
– Te pelottelette ihmisiä, palkansaajia, uudistusten vaikutuksilla, ettekä te kolmanneksi esitä minkäänlaista omaa näkemystä siitä, miten Suomen talous ja työllisyys saadaan nousuun, pääministeri syytti.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen luonnehti Orpon puheita raskaiksi kuunnella.
– Tässä oppositio käyttää välikysymystä, ja kaikista ryhmistä vedottiin oikeastaan poikkeuksellisen vahvasti sen puolesta, että pääministeri ottaisi johtajuuden ja aloittaisi aidot neuvottelut, Tuppurainen huomautti.
Tuppuraisen mukaan oikeastaan ainoa taho, joka koko ajan kieltäytyy neuvottelemasta, on pääministeri Orpo ja maan hallitus.
– Jos me kuuntelemme, mitä kansalaiset haluavat: neljä viidestä suomalaisesta haluaa rauhaa työmarkkinoille, haluaa neuvotella ja sopia, palauttaa Suomeen yhteiskuntarauhan.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen muistutti välillä kiihkeäksi ja kovasanaiseksi yltyneessä keskustelussa, että Suomi on rakennettu työllä ja yhteistyöllä, ei lakoilla ja haukkumalla ihmisiä mafiosoiksi.
– Käynnistäkää aidot neuvottelut tavoitteella. Ilmoitatte esimerkiksi, montako sataatuhatta työpaikkaa pitää tulla. Annatte aikaikkunan näille neuvotteluille. Ja jos ne neuvottelut epäonnistuvat, sen jälkeen viedään nämä hallituksen esitykset lävitse, Kurvinen esitti.
Sopimuksen nimeksi sopisi Kurvisen mukaan vaikkapa Liike Nytin Harry Harkimon ehdottama Suomi-sopimus.
– Se oli hyvä nimi.
Keskustan Markus Lohi näki, että Suomea tulee uudistaa, ei pysäyttää ja yrittäjät kaipaavat paikallista sopimista.
– Mutta sanon samalla kyllä, että useimmat yrittäjät kaipaavat myös vakaata toimintaympäristöä.
Lohen mukaan hallituksen järkevien ja tarpeellisten uudistusten seassa on myös sellaisia, joilla ei saada talouskasvua eikä työllisyys parane.
– Jos te tulisitte niitten osalta vähän vastaan, niin teillä olisi täysi oikeus toiselle puolelle sanoa: tulkaa poteroista pois, lähtekää sopimaan ja lopetetaan nämä lakot tähän. Nyt kannattaisi arvovaltakysymykset laittaa roskakoriin ja lähteä johtamaan tätä maata.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (sd.) piti ay-liikkeen toimintaa suurimpana investointijarruna ja kasvun jarruna Suomessa ja ärsytti demareita puhumalla SDP:n ”omasta sorto- ja solidaarisuusjärjestöstä”.
– Ay-liikkeen toiminnan ohella suurimpia investointijarruja tällä hetkellä on julkisen velan taso ja yleiset talousnäkymät.
Purran mukaan yhden lakkopäivän hinta on arviolta noin 100 – 300 miljoonaa, joidenkin arvioiden mukaan jopa 500 miljoonaa päivässä. Tuotannon pysäyttäminen ja sen uudelleenkäynnistäminen maksaa ja heikentää talouden suhdannetilannetta.
Purra provosoi demareita myös epäilemällä, etteivät he lopulta valtaan päästyään peru nykyisen hallituksen uudistuksia.
– Te olette yksinkertaisesti tyytyväisiä, että joku tekee nämä välttämättömät uudistukset työmarkkinoillemme, välttämättömät uudistukset talouteemme, tekee näitä säästöjä, kestää nämä iskut, ottaa vastaan kritiikin, jotta teidän ei tarvitse, ministeri pauhasi.
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) näki, etteivät työmarkkinajärjestöt tai ay-liitot voi olla mikään parlamentin ylähuone, jolta pitäisi saada hyväksyntä uudistuksiin.
– Tämän johdosta meillä ay-johtajat taistelevat tällä hetkellä oman valtansa puolesta ja vedoten epätotuuksiin ja puolitotuuksiin kiihottavat myöskin poliittisesti kansaa lakkoihin. Tämä on sellainen asia, jolle me emme saa antaa periksi, emmekä luonnollisesti annakaan periksi.
SDP:n Matias Mäkynen kummasteli puolestaan sitä, että ensin paheksutaan sitä, kuinka etujärjestöt pääsevät määrittelemään, minkälaista politiikkaa eduskunnassa tehdään ja sen jälkeen heilutellaan Elinkeinoelämän keskusliitolta hallituksen omiin papereihin tulleita linjauksia.
– Tämä keskustelu on kuulostanut siltä, että (Jyri) Häkämies istuu työministerinä ja (Mikael) Pentikäinen valtiovarainministerinä, Mäkynen summasi.
SDP:n Ilmari Nurminen kyseli pääministeri Orpolta, miten tämä suhtautuu perussuomalaisten ministereiden puheisiin ammattiyhdistysliikkeestä.
– Täällä puheessa viljellään sortojärjestöä ja puhutaan mafioista ja muista, ja mielestämme tämänkaltainen kielenkäyttö on koko palkansaajaliikkeen ja kaikkien näiden työntekijöiden halventamista, joita nämä liitot edustavat.
Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo piti hallitusta ennennäkemättömän työntekijävihamielisenä ja ammattiyhdistysliikevihamielisenä.
– Ministerit Satonen ja Rydman, istun tässä ministeriaition vieressä ja kuulin tasan tarkkaan, miten ivallisesti kommentoitte muun muassa SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitäjän puheita. Tämä ei minusta ole asiallista.
– Sen jälkeen täällä vielä avoimesti hyökätään ammattiyhdistysliikettä vastaan ministerien toimesta. Ammattiyhdistysliikkeet edustavat valtavaa määrää tavallisia palkansaajia, jotka ovat täysin hädissään näistä hallituksen toimista.
Pääministeri Orpo näki, että näin poliittisessa tai yhteiskunnallisessa aiheessa jokaisen kannattaa miettiä omia sanavalintojaan.
– Ihan jokaisen. Ei pidä provosoida eikä provosoitua. Tämä koskee ihan jokaista, pääministeri rauhoitteli.