Anu Vehviläinen HS:lle: "Minua lähenneltiin ja kourittiin jopa vaalitilaisuuksissa" – 33 kansanedustajaa kertoo häirinnästä ja ahdistelusta
Lähentelyä, kourintaa, kaula-aukon syvyyden kommentointia. Liian tuttavallista halaamista, hiuksista tarttumista, epäasiallisia viestejä sekä kasvokkain että sosiaalisessa mediassa.
Muun muassa tällaisia kokemuksia nykyisillä naiskansanedustajilla on muiden poliitikkojen harjoittamasta häirinnästä ja ahdistavasta käytöksestä.
Pitkäaikainen keskustan kansanedustaja, entinen ministeri ja entinen eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kertoo Helsingin Sanomien (HS) artikkelissa kokeneensa häirintää varsinkin nuorempana naisena vanhempien miesten taholta.
– Se oli lähinnä epäasiallista flirttailua, kovaa seksuaalista puhetta, lähentelyä ja kourimista poliittisissa tilaisuuksissa, joskus jopa vaalitilaisuuksissa. Koen tilanteen häirinnäksi ja epäasialliseksi, jos minulle tulee tilanteessa vaivaantunut olo ja minun pitää riuhtaista itseni irti miehen otteesta, Vehviläinen sanoo.
Vehviläinen jäi leskeksi yli 10 vuotta sitten. Hän kertoo kokeneensa tuolloin isoissa poliittisissa tilaisuuksissa ”jossain määrin tungettelevaa lähentelyä” sekä saaneensa sosiaalisessa mediassa jonkin verran epäasiallisia viestejä, joista osa oli poliitikoilta.
Politiikassa tapahtuva häirintä on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun useat nuoret naiset kertoivat HS:n laajassa jutussa kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin käyttäytyneen epäasiallisesti heitä kohtaan. Rydman on kiistänyt väitteet.
Ilmiö ei ole uusi eikä tuntematon. HS keräsi kokemuksia ja ajatuksia kyselyllä, johon vastasi yhteensä 33 istuvaa kansanedustajaa.
Satu Hassin (vihr.) mukaan 1990-luvulla eräällä miesedustajalla oli valiokunnan kokouksissa tapana kommentoida asujen kaula-aukon syvyyttä. Toinen kollega pyrki valiokuntamatkalla Hassin huoneeseen sen jälkeen, kun tämä oli mennyt nukkumaan.
Vielä 1990-luvulla sai Hassin mukaan nopeasti nipottajan tai ”pöljän” maineen, jos nosti häirintää esiin. Hänkään ei vienyt tapauksia eteenpäin.
Iän myötä häirintä on vähentynyt, mutta Hassin tuntuman mukaan vastaavia tekoja ei muutenkaan katsottaisi enää yhtä herkästi sormien läpi.
– Koen, että kyse oli siitä, että naisille yritettiin ikään kuin näyttää paikka, kuten koiralle. Annettiin ymmärtää, ettei naisessa olisi muita ominaisuuksia kuin ulkonäkönsä. Nykyään tämä ajattelutapa on onneksi muuttunut, ja Suomessa on nähty naisia politiikan korkeissa johtotehtävissäkin.
Hassi kertoo kuulleensa eniten häirintä- ja ahdistelukokemuksia eduskunta-avustajilta. Niissä nuori naispuolinen avustaja on yleensä joutunut miespuolisen, huomattavasti vanhemman kansanedustajan epäasiallisen käytöksen kohteeksi.
Kokemuksia häirinnästä ja ahdistavasta käytöksestä on kertynyt myös muille kyselyyn vastanneille kansanedustajille, pääasiassa naisille.
Osa ei ole kokenut varsinaista seksuaalista ahdistelua, mutta kylläkin erilaista vähättelyä, uhkailua tai jopa väkivaltaa. Jutussa niistä kertovat muun muassa Mirka Vuorikoski (vihr.), Sari Multala (kok) ja Päivi Räsänen (kd.).