Antti Kurvinen lähtee mukaan keskustan varapuheenjohtajakisaan

Kurvinen: Vaalivoittoa tärkeämpää on voittaa keskustalle tulevaisuus, se ei onnistu perinnekuvastolla
Keskusta

Kansanedustaja Antti Kurvinen pyrkii jatkokaudelle keskustan varapuheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa.

– Politiikka on pitkäjänteistä hommaa. Kovia vääntöjä on tulossa, joten tässä vaiheessa ei ole mahdollisuutta jättää työtä kesken.

Kurvista motivoi uudelle kaudelle erityisesti tulevan vuoden vaalisuma. Hän haluaa olla mukana hoitamassa maakunta-, eduskunta- ja eurovaaleja keskustan kannalta mahdollisimman voitokkaasti.

Itse hän on jo lupautunut ehdolle myös maakuntavaaleihin.

Vaikka tulevat vaalit ovat merkittäviä, vielä tärkeämpää Kurvisen mielestä on keskustan tulevaisuus.

– Voimme vaikka hävitä jotkut vaalit, jos siten voitetaan tulevaisuus. Vaalitappio on parempi kuin voittaa nyt vaalit lumella ja hötöllä, joka ei ole kestävää, hän linjaa.

Olennaisinta on Kurvisen mielestä kysyä, pystymmekö tässä murroksessa ja sen jälkeen puhuttelemaan suomalaisia niin, että he kokevat voivansa vaikuttaa omaan arkeensa keskustan kautta.

Varapuheenjohtaja äityy suorastaan runolliseksi kuvatessaan keskustaa taloksi, jonka perusta on kova ja kestävä, mutta seinät ja ikkunat saattavat olla jo pikkuisen lahoja.

Hän korostaa, että keskustan arvot ja aate eivät vanhene. Ihmisyys, heikomman puolella oleminen, kehitysmyönteisyys ja sivistys ovat asioita, joihin keskusta edelleen nojaa. Alkiolaisuus ei häviä mihinkään.

– Sen toteuttamisessa vain eivät vanhat reseptit enää auta. Kymmenen vuoden päästä vaaleja ei voiteta perinnekuvastolla.

Yhteiskunnan rakennemuutos tapahtuu väistämättä. Niitä on Kurvisen mukaan turha juosta karkuun. Hän uskoo, että keskustan arvot ovat kiinnostavia myös tulevaisuudessa. Ajan kysymyksiä on pohdittava näiden arvojen kautta. Mitä tarkoittaa esimerkiksi tekniikan huima kehitys ja miten siihen lainsäädännöllä varaudutaan.

– Meidän pitää kertoa, mitä tekoäly tarkoittaa alkiolaisuuden näkökulmasta. Miten ihmisyys sopii siihen, että jatkossa teemme työtä robottien kanssa ja isovanhempiamme hoitavat robotit.

Toinen tärkeä teema Kurvisen mielestä on turvallisuus paitsi yhteiskunnallisesti nähtynä mutta myös yksilöiden tasolla, perheiden ja yhteisöjen arjen turvallisuutena.

– Niinistön vahva menestys presidentinvaaleissa liittyi juuri tähän. Hänet koettiin lukoksi, joka varmistaa Suomen turvallisuutta.

Samaan hengenvetoon Kurvinen toteaa, että tällä areenalla nähdään myös kovaa kamppailua. Osa poliitikoista pyrkii tarkoituksellisesti horjuttamaan kansalaisten perusturvallisuuden tunnetta. Jotkut sillä menestyvätkin.

– Me ei keskustana olla siinä porukassa. Me haluamme rakentaa arjen ja koko yhteiskunnan turvallisuutta, Kurvinen painottaa.

Myös vanha leipälaji, aluepolitiikka, kaipaisi Kurvisen mielestä vahvistamista, mutta siinäkään ei 1970-luvun teemoilla pitkälle pötkitä.

Kurvinen nostaa esiin monipaikkaisuuden, ihmisten lisääntyvän asumisen useammalla paikkakunnalla sekä toisaalta sen, että pääkaupunkiseudulla elää paljon ihmisiä, joilla on vahvat siteet kotiseuduilleen.

– On pohdittava, miten keskusta voisi olla se porukka, joka vastaa heidän kysymyksiinsä ja jolla on sama arvomaailma.

Kurvinen luottaa vahvasti keskustan kykyyn selvitä tästäkin, Seppo Kääriäistä lainaten, sarana-ajasta.

Jo alaikäisenä keskustaan liittynyt vahva puolueen ja järjestötoiminnan mies muistuttaa puolueen selvinneen sota-aikojen jälkeen, 1970-luvun maatalouden muutoksesta ja liittymisestä Euroopan unioniin.

– Nyt on taas löydettävä uudet sanat alkiolaisen aatteen välittämiseen.

Keskusta valitsee puheenjohtajiston seuraavalle kaksivuotiskaudelle puoluekokouksessaan Sotkamossa kesäkuussa. Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen on jo aiemmin ilmoittanut olevansa ehdolla varapuheenjohtajaksi. Muita ehdokkaita ei vielä ole, mutta vaalit luultavasti saadaan tälläkin kertaa aikaiseksi.

– Keskusta on aina osannut vaaleja pitää. Toivon kuitenkin, että jännittävien henkilövalintojen isäksi puoluekokouksella riittää virtaa pohtia paitsi tulevia vaaleja myös keskustan tulevaisuutta, Kurvinen päättää.