Annika Saarikko perustelee kuntien etupainotteista tukemista: "Koronakriisin keskelläkin haluamme, että kunnat voivat hoitaa tehtävänsä hyvin"

Budjetti

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tarjoaa tuoreessa blogikirjoituksessaan vastauksen opposition moitteisiin siitä, että hallitus antaa kunnille miljardi euroa enemmän kuin ne tarvitsisivat.

– Keskustan vastaus on: koronakriisin keskelläkin haluamme, että kunnat voivat hoitaa tehtävänsä hyvin. Turvata ikäihmisten hoivan, peruskoulun ja terveyspalvelujen kaltaiset palvelut jokaiselle suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta, Saarikko kirjoittaa.

Kuntien taloustilanne on Saarikon mukaan jo valmiiksi vaikea. Korona on johtanut yritysten hankaluuksiin ja työpaikkojen menetyksiin.

– Siksi kuntien verotulot ovat laskeneet. Edessä leikkauksia palveluihin, irtisanomisia, lomautuksia ja veronkorotuksia. Siksi päätimme asettua kuntien tueksi vahvoin ottein. Vaikka säästöpäätöksiä on tarvittu myös tänä syksynä, otti valtio suurimman iskun vastaan, hän muistuttaa.

Vuonna 2020 kuntia on tuettu reilulla kolmella miljardilla eurolla. Kyse on Saarikon mukaan ollut kertaluonteisesta tuesta pahimman kriisin keskellä.

– Tukea on annettu etupainoisesti, jotta kunnat olisivat valmiita kohtaamaan kuntatalouden tulevien vuosien erittäin haastavat näkymät.

– Kunnissa ei ole syntynyt tarvetta uutta kasvua syöviin laajamittaisiin veronkorotuksiin, irtisanomisiin ja investointien jäädyttämiseen. Tämä tukee meitä koronan jälkeisen Suomen jälleenrakentamisessa, keskustan puheenjohtaja perustelee.