Alkuviikon sää on aurinkoista ja lämmintä, viikonlopusta tulossa epävakaa – lämpömittari voi kohota jopa yli kahteenkymmeneen asteeseen

Sää

Viikko alkaa lämpimämmässä säässä, kun korkeapaine hellii Suomea.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Eerik Saarikallen mukaan maanantaina on luvassa noin kahtakymmentä lämpöastetta ja aurinkoista säätä maan etelä- ja länsiosiin. Tiistaina ja keskiviikkona lämpötila voi nousta näillä samoilla alueilla jopa yli kahteenkymmeneen asteeseen.

–  Maan itäosissa on pääsääntöisesti pari astetta viileämpää kuin idässä, mutta myös siellä on poutaista ja lämmintä, Saarikalle sanoo.

Aurinkoinen poutasää koskee koko maata alkuviikon ajan. Maanantaina voi kuitenkin esiintyä pieniä sadekuuroja Pohjois-Suomessa.

Alkuviikon lämpötilat ovat Saarikallen arvion mukaan keskimääräistä toukokuuta lämpimämpiä. Esimerkiksi Helsingin lämpötilat olisivat tyypillisesti lähempänä viittätoista astetta tähän aikaan vuodesta.

Sää muuttuu Saarikallen mukaan helatorstaista eteenpäin epävakaaksi ja viileämmäksi, kun Suomi siirtyy matalapaineen alueelle. Samalla koko maahan saapuu sadealueita, jotka vaivaavat koko loppuviikon ajan.

–  Vielä helatorstaina voi olla yli kaksikymmentä astetta lämmintä maan pohjois- ja itäosissa, jos sateet eivät ehdi sinne. Muualla alkaa sataa jo torstaina varmemmin, Saarikalle sanoo.

Viikonlopun lämpötilat voivat muuten jäädä Saarikallen mukaan sadealueilla alle kymmeneen asteeseen, mutta auringonpaisteessa lämpöä voi olla jopa viisitoista astetta.

Sadealueiden tarkkoja liikkeitä ei ole kuitenkaan vielä tässä vaiheessa mielekästä ennustaa.

–  Kannattaa seurata sääennusteita lähempänä helatorstaita ja viikonloppua, jos on lähtemässä juhlimaan ulos, Saarikalle sanoo.

Matalapaine voi jatkua Saarikallen mukaan seuraavan viikon alkupuolelle.