Äänestysinto lopahtanut Ranskan vaalien toisella kierroksella

Ranskan parlamenttivaalit

Ranskan parlamenttivaalien toisen kierroksen ensimmäisten tuntien äänestysprosentti on romahtanut verrattuna aiempiin vuosiin.

Aamupäivän aikana äänensä kävi antamassa noin 17,8 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä parlamenttivaaleissa samaan aikaan äänestäjiä oli ollut jo 21,4 prosenttia.

Viikon takaisella ensimmäisellä kierroksella aamupäivän äänestysaktiivisuus oli 19,2 prosenttia.

Ennätyksellisen alhaista äänestysaktiivisuutta osattiin odottaa.

Ensimmäisellä kierroksella äänestämässä kävi vain vajaat 49 prosenttia äänioikeutetuista, ja määrän on ennustettu laskevan pari prosenttiyksikköä.

Ranskassa onkin huolestuttu äänestysaktiivisuuden laskusta.

Vaalien voittajaksi povataan presidentti Emmanuel Macronia.

Presidentin puolueen odotetaan tukijoineen saavan ylivoimaisen enemmistön 577-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen, kansalliskokoukseen. Monilla Macronin Tasavalta liikkeellä -puolueen ehdokkaista ei ole aiempaa kokemusta politiikasta.

Ranskalaislehti Le Monde kertoo, että presidentti Macron ja pääministeri Edouard Philippe antoivat äänensä heti aamusta. Macron kävi äänestämässä kotikaupungissaan Le Touquet’ssa ja Philippe Le Havressa.

Vaalin suuria häviäjiä ovat muun muassa sosialistit. Työnsä päättävän parlamentin suurimman puolueen ennustetaan menettävän yli 200 paikkaa.

Toukokuun presidentinvaalin Macronille hävinneelle Marine Le Penin Kansalliselle rintamalle ennustetaan vain viittä paikkaa puolueen toivoman viidentoista sijaan. Le Pen on käynyt äänestämässä Henin-Beaumontissa, jossa hän on myös itse ehdolla.

Viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuvat Ranskassa iltayhdeksältä Suomen aikaa.

Ensimmäisiä tulosennusteita on luvassa heti sen jälkeen.