80-luvun toimintasankarilla yllättävä Suomi-yhteys – ruotsalainen viherpeukalo niitti rikkaruohoja eikä pahiksia
Onko sinulla mielipidettä siitä, kumpi on ikonisempi toimintasankari, Sylvester Stallone vai Arnold Schwarzenegger?
Omenoiden ystävät saattavat tässä makukysymyksessä kallistua Stallonen puolelle.
Stallonella on kaksi erityisen tunnettua elokuvasarjaa ja -sankaria, Rocky ja Rambo.
Ramboa ei alun perin luotu elokuvasankariksi vaan hahmo esiintyi ensimmäisen kerran romaanin päähenkilönä. David Morrellin Ajojahti käsitteli John Rambon hahmon kautta Vietnamin sodan veteraanien traumoja ja otti siten kantaa näiden puutteellisiin tukiverkkoihin.
Ensimmäisessä elokuvassaan, joka on ainoa kirjaan perustuva, Rambo pakenee lain kouraa eikä juuri kukaan kuole. Rambo itse ei tapa ketään. Myöhemmin Rambosta tuli 1980-luvun stereotyyppinen toimintasankari, joka surmasi satoja pahiksia jättimäiset aseet jykevillä lihaksillaan saamatta itse naarmuakaan.
Tätä taustaa vasten voi tuntua yllättävältä, että Morrell nimesi hahmonsa rambo-omenalajikkeen mukaan. Kirjailija haukkasi omenaa, johon ihastui heti, ja kysyi vaimoltaan, mikä on tämän lajikkeen nimi.

Omenalajikkeen nimen taustalla taas on ruotsalainen tiedeyhteisö.
Kasvitieteilijä Pietari Kalm haastatteli 1700-luvulla tutkimusmatkansa yhteydessä Pohjois-Amerikan ruotsalaisyhteisön jäseniä. Yksi maanmiesten jälkeläisistä tiesi kertoa sata vuotta aiemmin Amerikkaan tulleen isoisänsä tarinasta omenankasvatuksen parissa.
Peter Rambon isoisä Peter Gunnarsson Rambo oli kerännyt 1600-luvulla laatikkoonsa eri omenalajikkeiden sekä muiden kasvien siemeniä ja vienyt niitä Amerikkaan. Yksi lajikkeista sai tiettävästi alkunsa näistä siemenistä, ja viimeistään Kalm alkoi käyttää näistä nimeä rambo. Kalm toi lajiketta myös Ruotsiin ja sen itäiseen maakuntaan Suomeen.
Isoisä muutti Amerikassa nimensä ensiksi Rambergiksi ja sitten lyhensi sen Ramboksi.

Bertha Heiges, USDA Pomological Watercolors / Lisenssi / Wikimedia Commons)
Hänellä oli Suomeenkin omakohtainen yhteys.
Isoisä-Rambo meni ruotsalaissiirtokunnassa naimisiin vuonna 1647 Vaasassa syntyneen Brita Matsdotterin kanssa.
Tiettävästi Rambo-nimeä puolsi se, että se tarkoittaa jotakin. Ruotsin kielen sanat ramn ja bo tarkoittavat yhdessä korpin pesää. Ruotsissa on myös Ramberget, jota kutsuttiin 1700-luvulla Ramboberget-nimellä.
Lähteitä ja lisätietoa