Yhdysvaltain presidentti vierailee Kuubassa liki sadan vuoden tauon jälkeen
Pääsiäistä edeltävä hiljaisen viikon nimi ei voisi olla Kuubassa kauempana totuudesta.
Alkuviikosta maassa vierailee Barack Obama ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä sitten vuoden 1928.
Pitkänäperjantaina Havannassa puolestaan konsertoi rocklegenda Rolling Stones, jonka ura on yhtä pitkä kuin Kuuban ja Yhdysvaltain vuosikymmenten välirikko.
Havannan taloja, katuja ja kylttejä onkin puunattu ja korjattu kovaa vauhtia kuntoon vierailujen alla.
Muun muassa Yhdysvaltain uudelleen avatun suurlähetystön edustan katu on saanut uuden päällysteen.
– Hieno homma. Sitä vain toivoisi, että tekisivät tätä useammin, kommentoi taksinkuljettaja Pedro lukuisten kuoppien paikkaamista.
Kuuluisa Latinoamericano-stadion on myös läpikäynyt perusteellisen kasvojenkohotuksen.
Ennen Rolling Stonesia stadionilla nähdään Kuuban maajoukkueen ja floridalaisen Tampa Bay Raysin välinen baseball-ottelu. Laji on supersuosittu niin Kuubassa kuin Yhdysvalloissa.
Latinalaisen Amerikan vasemmistojohtajilta halutaan viedä pois mahdollisuus ratsastaa Yhdysvaltain-vastaisuudella.
Obaman ulkopoliittinen neuvonantaja
Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden korjaamista on kuvattu Obaman virkakausien kenties merkittävimmäksi saavutukseksi.
Samalla se on osa nykyhallinnon laajempaa pyrkimystä korjata Yhdysvaltain perinteisesti huonoa ”imperialististen jenkkien” mainetta koko Latinalaisessa Amerikassa.
Historia on täynnä raskasta taakkaa: Yhdysvaltain takapihallaan tukemia oikeistolaisia vallankaappauksia, kuolemanpartioita ja taloudellisia pakotteita.
Obaman hallinto on tehnyt töitä osoittaakseen, että Yhdysvallat on muuttunut.
Latinalaisen Amerikan populistisilta vasemmistojohtajilta halutaan viedä pois mahdollisuus jatkaa ratsastamista Yhdysvaltain-vastaisuudella, sanoo Obaman ulkopoliittinen neuvonantaja Ben Rhodes.
– Perimmiltään haluamme poistaa Yhdysvallat tuollaiseen politiikkaan oikeuttavien syiden joukosta, Rhodes muotoilee.
Kuuban sisäiset poliittiset uudistukset eivät ole missään tapauksessa neuvottelupöydällä Obaman vierailun aikana.
Kuuban ulkoministeri
Hallinnon tavoitteiden kannalta aika on nyt harvinaisen otollinen: Yhdysvaltoihin kielteisesti suhtautuvat hallinnot ovat joutuneet väistymään, tai ainakin suuriin vaikeuksiin, muun muassa Argentiinassa, Brasiliassa, Venezuelassa ja Ecuadorissa.
Kuubasta Obama jatkaakin matkaansa Buenos Airesiin, missä Argentiinan uusi hallinto on juuri päässyt sopuun maan velkojen maksusta yhdysvaltalaisten rahastojen kanssa.
Obaman Kuuban-politiikan kiivaimmat vastustajat löytynevät tällä haavaa kotimaasta.
Esimerkiksi monien republikaaninen mielestä suhteita ei olisi pitänyt palauttaa ennen kuin Kuuban johto sitoutuu demokratiaan ja ihmisoikeustilanteen parantamiseen.
Kuuban ulkoministeri Bruno Rodrigues teki vierailun alla selväksi, etteivät Kuuban mahdolliset sisäiset poliittiset uudistukset ”ole missään tapauksessa neuvottelupöydällä” Obaman vierailun aikana.
Hänen mukaansa Kuuba ei ole aikeissa luopua periaatteistaan suhteiden normalisoimisen nimissä.
Paljon odotuksia sisältyykin Obaman suorana televisiossa ja radiossa lähetettävään puheeseen, johon kuubalaiset viranomaiset ovat luvanneet olla sotkeutumatta.
– Kaikki voivat kuulla hänen puheensa ja jokainen voi muodostaa itse mielipiteensä siitä, mitä hän sanoo, ulkoministeri Rodrigues lupasi.