Kokoomus haluaa oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan kiinnittää huomiota koulupolun alkuun

Kokoomus

Kokoomus haluaa hallituksen esittämän oppivelvollisuuden pidentämisen sijaan kiinnittää huomiota koulupolun alkupäähän.

Hallituksen tavoin kokoomus haluaa 2020-luvun Suomessa kaikille nuorille vähintään toisen asteen tutkinnon, mutta tavoitteen saavuttamiseksi puolue esittää toisia keinoja.

Kokoomuksen mukaan Suomessa olisi muun muassa nostettava varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, mikä parantaisi koululaisten oppimisvalmiuksia myöhemmällä koulu-uralla.

Suomessa joka viides 3–5-vuotias on varhaiskasvatuksen ulkopuolella, mikä on selvästi korkeampi luku kuin muissa Pohjoismaissa.

Kokoomus haluaa Suomeen myös kaksivuotisen esiopetuksen.

–  Taloustieteilijät ovat tuoneet tutkittua tietoa siitä, että varhainen puuttuminen ja varhainen tuki, joilla rakennetaan kivijalka koulupolulle, tapahtuvat nimenomaan varhaiskasvatuksessa, eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko sanoi kokoomuksen tiedotustilaisuudessa.

Risikon mukaan koulupolun alkupäähän pitää kiinnittää huomiota myös siksi, että noin joka kahdeksas nuori päättää peruskoulun ilman riittäviä perustaitoja lukemisessa, kirjoittamisessa tai laskemisessa. Peruskouluun kokoomus haluaa perustaitotakuun.

–  Me haluamme, että kaikkien osaaminen varmistuu ja että kukaan ei valmistu peruskoulusta ilman perustaitoja, Risikko sanoi.

–  On selvää, että jos valmistut ilman perustaitoja, et millään pysy kärryillä toisella asteella.