Italian suurlähettiläs ammuttiin Kongossa

Luca Attanasio oli toinen eurooppalainen suurlähettiläs, joka on saanut surmansa Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Ulkomaat

Italian Kongon-suurlähettiläs Luca Attanasio, 43, on ammuttu Kongon demokraattisessa tasavallassa, Italian ulkoministeriö kertoo.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelma -järjestön mukaan suurlähettiläs oli ollut mukana YK:n autosaattuessa maan itäosassa lähellä Gomaa. Kongolaisen diplomaattilähteen mukaan suurlähettilästä ammuttiin vatsaan ja hänet vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan.

Iskussa kuoli Kongon armeijan edustajan mukaan myös kaksi muuta ihmistä. Tekijöistä ei ole vielä tietoa. Kongon armeija kertoo joukkojensa etsivän hyökkääjiä.

Italian ulkoministeri Luigi Di Maio keskeytti menossa olleen EU-kokouksen tapahtuman vuoksi. Hän sanoi olevansa äärimmäisen surullinen ja että Italia tekee kaikkensa tapahtumien selvittämiseksi. Italian pääministeri Mario Draghi ilmaisi puolestaan syvimmän osanottonsa, ja presidentti Sergio Mattarella tuomitsi ”pelkurimaisen iskun”.

Attanasio toimi Italian suurlähettiläänä Kongon demokraattisessa tasavallassa vuodesta 2017. Sitä ennen hän ehti työskennellä Sveitsissä, Marokossa ja Nigeriassa.

Kongossa on käynnissä useita eri konflikteja ympäri maata.

Attanasio oli toinen eurooppalainen suurlähettiläs, joka on saanut surmansa Kongossa. Vuonna 1993 Ranskan lähettiläs Philippe Bernard kuoli Kongon pääkaupungissa Kinshasassa mellakoiden yhteydessä.