Budjettiriihi oli yhteistyöpolitiikkaa

Puheenvuoro

Suomi on vakavassa paikassa. Keskustan näkemys on, että nyt jos koskaan pitää pikkupolitikoinnin sijaan hoitaa suomalaisten asioita.

Budjettiriihen ratkaisut ovat tämän mukaisia. 

Tautilanne pidetään Suomessa hallinnassa. Etenkin vienti- ja teollisuustyöpaikkoja turvataan ja edellytyksiä uusille työpaikoille luodaan koko maahan. Yhteiskunnan heikompiosaisista pidetään huolta.

Lopputulema ei yksityiskohtien osalta ole keskustan eikä varmaan muidenkaan hallituspuolueiden näkökulmasta täydellinen.

Suomen kannalta se on kuitenkin oikea. Suomi pitää viedä näiden vaikeiden aikojen yli mahdollisimman vähin vahingoin.

Mahdollisimman vähin vahingoin ei tarkoita pelkästään ihmisten terveyttä ja Suomen taloutta. Se tarkoittaa myös sitä, että jokainen suomalainen ja koko maa pidetään mukana.

Ihmisten tasa-arvoiset peruspalvelut turvataan kunnille tulevalla lisärahalla. Terveydenhuollon hoitojonoja aletaan keskustan tavoitteen mukaisesti lyhentää. 

Keskusta ymmärtää, että kodeissa ja työpaikoilla on nyt paljon perusteltua huolta tulevaisuudesta.

Toivon budjettiriihen ratkaisujen osoittavan, että nuo huolet on keskustassa – ja hallituksessa – kuultu ja vahvistavan luottamusta, että kyllä tästä selvitään.

Mielestäni hallitus osoitti toimintakykyä ennen muuta työpaikkapäätöksillä, joihin pystymistä etukäteen laajasti kyseenalaistettiin. Näitä päätöksiä tarvitaan tulevina viikkoina ja kuukausina lisää.

Ehkä kaikista tärkeimpänä lopputulemana itse pidän kuitenkin hallituksen viiden puolueen kykyä yhteistyöhön.

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP tulivat budjettiriiheen hyvinkin erilaisten näkemysten kanssa. Vaikka asiat olivat poikkeuksellisen vaikeita ja neuvottelut ottivat aikaa, yhteistyöhön kyettiin.

Kaikista tärkeimpänä lopputulemana itse pidän kuitenkin hallituksen viiden puolueen kykyä yhteistyöhön.

Yhteistyökykyä tarvitaan myös tästä eteenpäin, jotta Suomi saadaan nostettua takaisin jaloilleen. Eikä pelkästään hallitukselta, vaan myös eduskunnalta, työmarkkinaosapuolilta ja muilta yhteiskunnan toimijoilta.

Kaipola-tyyppisellä – eikä millään muullakaan vastakkainasettelulla – ei turvata yhtään työpaikkaa, ei tasa-arvoisia peruspalveluja eikä huolenpitoa heikompiosaisista.

Kyky yhteistyöhön on keskustalla verissä. Yhteistyö on myös puheenjohtaja Annika Saarikon linja. Se saattoi näkyä myös siinä, että tuloksia saatiin vastoin ennakko-odotuksia ja -ilkkumisiakin aikaan.

Riikka Pirkkalainen Kirjoittaja on keskustan puoluesihteeri.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen