Venäläisen kaasun tulo loppui ehkä lopullisesti

Pääkirjoitus

Venäläinen kaasuyhtiö Gazprom lopetti kaasun toimitukset Suomeen lauantaiaamuna, koska pohjoismainen kaasuyhtiö Gasum kieltäytyi maksamasta kaasusta ruplilla.

Vaikka ratkaisun taustalla oleva Ukrainan sota päättyisikin jossain vaiheessa, suomalaisten kannattaa lähteä siitä, että Venäjän kaasuhana sulkeutui nyt pysyvästi.

Gazprom toimi sikäli korrektisti, että yhtiö ilmoitti kaasun tulon loppumisesta etukäteen.

Gazpromin ratkaisu oli Suomen kannalta parempi ratkaisu kuin se, että Gasum olisi lopettanut kaasun oston Ukrainan sotaan vedoten. Se olisi voinut johtaa saman tapaiseen asetelmaan kuin Hanhikiven ydinvoimahankkeessa.

Fennovoima irtisanoi sopimuksen ydinvoimalan venäläisen laitetoimittajan Rosatomin kanssa. Tämä on uhannut viedä Fennovoiman oikeuteen sopimusrikkomuksen perusteella.

Gazpromilla ei taida olla samaa kiristysruuvia käytössään, koska se lopetti kaasutoimitukset itse.

Vaikka ratkaisun taustalla oleva Ukrainan sota päättyisikin jossain vaiheessa, suomalaisten kannattaa lähteä siitä, että Venäjän kaasuhana sulkeutui nyt pysyvästi.

Suomen viranomaiset osasivat myös varautua etukäteen venäläisen kaasun tulon loppumiseen. Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi jo perjantaina, että kaasuverkkoyhtiö Gasgrid vuokraa Yhdysvalloista kymmeneksi vuodeksi nesteytettyä kaasua varastoivan LNG-terminaalilaivan turvaamaan erityisesti teollisuuden tarvitseman kaasun saantia.

Laivan pitäisi tulla Suomeen syksyllä.

Lauantainakaan ei syntynyt häiriöitä. Venäläinen putken sulkeutuminen korvattiin Virosta tulevan kaasuputken Balticconnectorin kautta tulevalla kaasulla.

Suomen energiapolitiikka on ollut muutenkin kaukonäköistä. Maakaasun osuus energiankulutuksesta on ollut noin kahdeksan prosenttia. Venäläisen kaasun osuus on ollut noin viisi prosenttia, loput kolme prosenttia on tullut muualta.

Suomessakin voi syntyä ongelmia venäläisen kaasun tulon loppumisen vuoksi. Ne ovat kuitenkin ratkaistavissa. Ongelmien mittakaava on myös paljon pieni verrattuna vaikkapa Saksaan, jonka teollisuus ja kotitaloudet ovat paljon riippuvaisempia venäläisestä kaasusta.

Suomalaisia päättäjiä täytyy kiittää myös vuosikymmenten ponnisteluista uusiutuvan ja kotimaisen energiantuotannon lisäämiseksi. Keskusta voisi tässä röyhistää rintaansa, niin sitkeästi se on uusiutuvan energian asiaa ajanut.

Keskustan pilkatut ”risupaketit” ovat nousseet arvoon arvaamattomaan Ukrainan sodan valossa.