Tuottajaväen tuska pitää hoitaa
Suomalainen tuottajaväki ajaa perjantaina traktoreillaan Helsinkiin herättelemään kansakuntaa huomaamaan, mihin ahdinkoon suomalaisen ruoan tuottaja on ajettu.
Kyse on monenlaisista takaiskuista: EU:n maatalouspolitiikasta ja maitokiintiöiden lopettamisesta, Venäjä-pakotteista, kaupan ja teollisuuden kilpailusta – ja byrokratiastakin.
Viimeinen pisara onkin ollut maaseutuviraston tyly ilmoitus EU-tukien maksatuksen siirtämisestä.
Mikään kansalaisryhmä ei suostuisi siihen, että byrokraattinen virasto siirtää noin vain palkanmaksua kuukausilla eteenpäin.
Kaikki nämä yhdessä ovat aiheuttaneet sen, että pankkienkin kanssa on jo vaikea sopia. Maatiloja on ajautunut konkurssiin. Jopa sähköjä on katkaistu tiloilta, kun sähkölaskua ei ole pystytty maksamaan.
Huoli on kansakunnan yhteinen. Ruokapöytiimme saadaan suomalaista ruokaa vain, jos sen raaka-aineita on mahdollisuus tuottaa Suomessa. Maataloussektori tarjoaa monta sataa tuhatta työpaikkaa Suomessa. Niistä on pidettävä kaikin voimin kiinni.
Nyt tämä kaikki on joutunut uhanalaiseksi.
Iso ongelma on EU:n pakotepolitiikka. Vaikka Venäjän-vastaisista pakotteista sovittiin yhteisesti, viljelijäväestö on joutunut niiden maksumieheksi yksin.
Venäjän vastapakotteet ovat kohdanneet eri maita täysin epäoikeudenmukaisesti. Suomi sekä muutamat muut Venäjälle paljon maataloustuotteita vieneet kärsivät paljon enemmän kuin ne, joita pakotteet eivät ole juuri liikuttaneet. Tällainen ei ole oikeaa yhteistä politiikkaa.
Tuottajaväen protesti kohdistuu myös kauppaan, joka on kasvattanut osuuttaan monen elintarvikkeen hinnanmuodostuksessa.
Erityisesti tulilinjalla on maaseudulla syntynyt osuustoiminnallinen S-ryhmä. Se on markkinaosuuksia hamutessaan laskenut hintojaan tuottajien kustannuksella.
Kuin loppupisteenä tälle ylimielisyydelle hintoja on ”halpuutettu” kaupunkien Prismoissa eniten ja maaseudun kirkonkylien Sale-kaupoissa vähiten. Näin maaseudun asukas on pantu maksamaan Prismojen halpuutuksiakin – ja siis jopa kahteen kertaan.
Kaupunkilaisten on hyvä tietää, että tuottajaväki ei protestoi yhteiskuntasopimusta tai yhteisiä taloustalkoita vastaan. Tämä väki on ollut näissä talkoissa moninkertaisesti jo vuosikymmenet, EU-ratkaisusta lähtien.
”Talkoot” ovat merkinneet sopeuttamista ja tehostamista uupumukseen asti, mutta nyt ollaan rajalla.
Maataloustuet perustuvat valtiovallan tekemiin sopimuksiin. Sillä on myös vastuu siitä, että sopimukset pidetään.
Vähin, mitä nyt on tehtävä, on järjestää asiat niin, että tuottajaväki saa palkkansa ajallaan. Maataloustuet perustuvat valtiovallan tekemiin sopimuksiin. Sillä on myös vastuu siitä, että sopimukset pidetään.
Maatalousministeri Kimmo Tiilikainen on jo aivan oikein pitänyt maaseutuviraston johdolle puhuttelun. Jos tämäkään ei auta, viraston johto on vaihdettava. Byrokratia on itse rakentanut ongelmansa. Niillä ei pidä syyttömiä rangaista.