Saarikko tahtoo keskustaväen näyttävän esimerkkiä toisen kunnioittamisessa – silloinkin, kun ollaan eri mieltä

Pääkirjoitus

Ylen ja Erätauko-säätiön hankkeella ”Hyvin sanottu – Bra sagt” on vaativa tavoite: suomalaisista maailman parhaiten keskusteleva kansa viidessä vuodessa.

Mukana hankkeessa on jo monenlaisia instituutioita ja yhteisöjä, eduskunnasta presidentin kansliaan ja puolustusvoimista urheilujärjestöihin.

Hankkeelle voi toivottaa menestystä.

Keskustelua kyllä Suomessa käydään enemmän kuin koskaan, mutta usein tahallisesti väärin ymmärtäen, negatiivisesti ja loukkaavasti. Valheet ja vihapuheetkin ovat tuttuja sävyjä.

Hanke pyrkii innostamaan ihmisiä toisia kunnioittavaan, erilaisia näkemyksiä arvostavaan keskusteluun. Erityisen tärkeää on yhteiskunnallinen keskustelu, sillä se on yksi kansalaisten keinoista osallistua päätöksentekoon.

YLEN tutkimuksen mukaan peräti 60 % suomalaisista kokee keskustelukulttuurin muuttuneen huonommaksi.

Pääsyy on selvä. Netti on tarjonnut mahdollisuuden sanoa, ja siihen on tartuttu. Yhä useammalla on mielipide joka asiasta. Helpointa on sanoa nimimerkin suojissa, mutta yhä vähemmän säälitään omaa nimeäkin.

Tässä ei sinänsä ole moittimista. Puheenvuoroille sopii kuitenkin esittää laatuvaatimuksia.

Niitä on lueteltu nettietiketeissä. Arkielämän käyttäytymissäännöt pätevät, esimerkiksi se, että sano vain asioita, jotka voisit sanoa myös kasvotusten.

VAIKKA pääkirjoituksissa ja kolumneissa kiitellään hanketta, perinteinen media myös hurskastelee, sillä se on osasyyllinen. Se julkaisee nettiversioissaan keskustelupuheenvuoroja, jotka eivät painettuina pääsisi päivänvaloon.

Käytäntöä saatetaan perustella sananvapaudella, mutta on myös raadollisempi syy. Puheenvuorojen käsittely ja etenkin niissä esitettyjen faktojen tarkistus olisi ylivoimaista. Siksi viestien annetaan mennä läpi sormien tai niihin puututaan vasta jälkikäteen.

Niitä halutaan kuitenkin julkaista. Keskustelut kiinnostavat, ja ne saavat klikkauksia, jotka taas ovat viestimien markkinoinnille tärkeitä. Julkisen Sanan Neuvoston kannanototkin ovat olleet – ehkä kaupallisten tosiasioiden edessä – hampaattomia.

”Sydämen sivistys konkretisoituu siinä, miten puhumme toinen toisillemme.”

SANANVAPAUDEN väärinkäyttö nettikeskustelujen kautta on saavuttanut huippunsa ulkomailla.

Mestari on ollut USA:n presidentti Donald Trump. Hän on jäänyt tuhansia kertoja kiinni valheista, ja monet hänen epäkunnioittavat ja ala-arvoiset luonnehdintansa muista ihmisistä ovat presidentin asemassa olevalle käsittämättömiä.

Kun mies nyt poistuu vaalitappion myötä valokeilasta, ehkä myös suomalaisten trumpistien into hiipuu, ja keskustelu siistiytyy. Valehtelemalla ja öykkäröimällä ei voitettu Amerikoissa. Vielä vähemmän niillä keinoilla voitetaan Suomessa.

KESKUSTAN puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo Suomenmaan blogissaan (12.11.), että empatiasta ja sydämen sivistyksestä on puutetta politiikassa.

Siksi hän antaa keskustaväelle hyvän tavoitteen:

”Sydämen sivistys konkretisoituu siinä, miten puhumme toinen toisillemme. Haluan, että me keskustalaiset näytämme käytöksellämme esimerkkiä toisen ihmisen kunnioittamisesta silloinkin, kun olemme eri mieltä. Se on arvojemme mukaista. Uskon, että pidemmän päälle myötätunto, lempeys ja uteliaisuus toista kohtaan kannattelevat poliittista liikettä.”

”Empatiaan kuuluu sen tunnustaminen, että asioilla on monta puolta. Eripuraa lietsomalla voisi tietenkin saada helpommin kannatusta. Mutta mihin parempaan se Suomen ja suomalaisten kannalta johtaisi?”

Niin, mihin parempaan? Ei varmasti mihinkään.