Saarikko esitti rohkean vision hajautuksen Suomesta

Pääkirjoitus

Keskustan uusi puoluevaltuusto kokoontui viikonvaihteessa koronan ehdoilla, etäyhteyksien avulla. Kokousta johdettiin Mikkelistä, ja suurin osa valtuuston jäsenistä istui kotonaan tietokoneen ääressä.

Puheenjohtaja Annika Saarikko piti lauantaina puheen lapsuuden maisemissaan Oripään Tanskilassa, jonne hän taannoin muutti perheineen. Puheen pitopaikka alleviivasi Saarikon rohkeaa visiota hajautuksen Suomesta.

Näin vahvaa julistusta hajautuksen puolesta ei ole aikoihin kuultu keskustassakaan:

”Edessämme on valtava muutos. Siitä on puhuttu kauan. Mutta nyt siitä tulee totta.”

”Kahle konttorin pöytään on katkeamassa. Zoomeihin ja tiimseihin voi osallistua pirtistä tai pilvenpiirtäjästä, järven rannalta tai kylän keskeltä.”

”Keskittämisen perusteet ovat murtuneet! Tuntuu uskomattomalta sanoa se ääneen, mutta näin se on.  Suomalaisuuden ja ihmiskunnan tarina on taas ennalta arvaamattomassa muutoksessa. Tämäkin ilmiö kulkee meidän aatetta, hajautettua yhteiskuntaa kohti!”

Puheen pitopaikka alleviivasi Saarikon rohkeaa visiota hajautuksen Suomesta.

Saarikko esitti myös monia käytännön toimia hajautetun yhteiskunnan edistämiseksi. Hän kannusti niin julkista valtaa kuin yrityksiäkin edistämään etätyön käyttöönottoa. Se vaatii toimivien tietoliikenneyhteyksien rakentamista koko maahan.

Saarikko aikoo myös selvittää Norjan mallin mukaista lainahyvitysta, jolla nuoria kannustettaisiin hakeutumaan töihin harvaanasutuille alueille valmistumisen jälkeen. Opintovelallinen saisi kevennystä lainanmaksuunsa, jos hän asuu ja työskentelee harvaanasutulla, työvoimapulasta kärsivällä alalla.

Saarikko kantaa hallituksessa tiede- ja kulttuuriministerin salkkua. Hän muistutti hallituksen toteuttamasta suunnanmuutoksesta erityisesti tiedepolitiikassa. Korkeakoulujen aloituspaikkoja on lisätty kaikkialla maassa, ja korkeakouluille on annettu uusia koulutusvastuita.

Saarikko heitti vieläpä ajatuksen, olisiko nyt uuden yliopiston perustamisen paikka. Sen voi lukea suorana kehotuksena esimerkiksi nykyisille yliopistokeskuksille ja ammattikorkeakouluille lähteä hakemaan yliopiston asemaa.

Lienee lupa olettaa, että nykyinen hallitus tulisi näyttämään vihreää valoa yliopiston statusta hakeville koulutuksen järjestäjille. Tämäkin on valtava henkinen muutos viime vuosien ilmapiiriin, jossa on jopa kyseenalaistettu nykyistenkin korkeakoulujen olemassaolo.

Saarikon puhe nosti hyvin esiin keskustan paradoksin. Puolue kyntää gallup-alhossa samaan aikaan kun maailma on siirtymässä kovaa vauhtia kohti keskustan ihanteita.

Keskustan on vain itsekin uskallettava luottaa omaan aatteeseensa. Ei pitäisi olla kovin vaikea tehtävä kertoa ihmisille, että keskusta edistää puolueista parhaiten juuri sitä muutosta, mitä ihmiset nyt toivovat.