Pääkaupunkiseudulla on nyt tosi kyseessä

Pääkirjoitus

Pääkaupunkiseudun koordinaatioryhmä ilmoitti perjantaina kovista toimista koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Ensi maanantaista lähtien yli 20 hengen yleisötilaisuudet kielletään kolmen viikon ajaksi ja aikuisurheilun harrastustoimintaa rajoitetaan tuntuvasti. Uimahallit pysyvät auki mutta sisään otetaan vain puolet sallitusta kävijämäärästä. Myös kirjastojen lukusalipaikat puolitetaan.

Lisäksi peruskoulun yläluokilla otetaan käyttöön maskit, jotka kaupungit maksavat. Lukioissa siirrytään vuoriviikoin etäopetukseen.

Kovia toimia osattiin odottaa torstain jälkeen. Viranomaiset totesivat silloin, että koronaepidemia on siirtynyt pääkaupunkiseudulla kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. Todettujen tartuntojen määrä kasvaa nopeasti, samoin positiivisten testien osuus testatuista.

Lisäksi moninkertainen määrä tartuntoja jää edelleen huomaamatta, koska varsinkin nuorten oireet voivat jäädä lieviksi.

Perjantain määrätyt rajoitustoimet koskevat Helsinkiä, Espoota ja Vantaata sekä Kauniaisten kaupunkia. Muiden Uudenmaan kuntien toivotaan noudattavan samoja suosituksia.

On syytä antaa erityinen tunnustus Vapaavuorelle, joka on omilla kasvoillaan ottanut vastuun koronan torjunnasta pääkaupunkiseudulla.

Toivottavasti toimet purevat niin, että viruksen leviäminen saadaan pysäytettyä pääkaupunkiseudulla samaan tapaan kuin Vaasa, Jyväskylä, Mikkeli ja Kainuu ovat onnistuneet aiemmin.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteistyö ole aina sujunut mallikkaasti. Koronan torjunnassa ne ovat löytäneet onneksi yhteisen sävelen. Perjantain tiedotustilaisuus oli tästä hyvä esimerkki. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoivat rajoitustoimista yhdessä.

On syytä antaa erityinen tunnustus Vapaavuorelle, joka on omilla kasvoillaan ottanut vastuun koronan torjunnasta pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudulla on nyt tosi kyseessä. Suomi on pysynyt toistaiseksi ainoana vihreänä poikkeuksena Euroopassa, jossa koronan leviämiskartat hehkuvat punaisina.

Uudellamaalla ratkeaa, pysyykö Suomi myönteisenä poikkeuksena Euroopassa. Siinä voidaan onnistua vain sillä edellytyksellä, että kaikki toimijat yksityisiä kansalaisia myöten ottavat uudet rajoitustoimet vakavasti.