Korona uhkaa näivettää Helsingin keskustaa

Pääkirjoitus

Koronaviruksesta on tulossa Suomellekin pidempiaikainen riesa kuin vielä viime keväänä toivottiin. Hallitus päätti viikonvaihteessa uusista matkustusrajoituksista, ja koko Eurooppa sulkee rajojaan Etelä-Afrikasta löytyneen uuden virusmuodon torjumiseksi.

Kukaan ei uskalla enää ennustaa paluuta normaalioloihin eli ennen koronapandemian puhkeamista vallinneisiin oloihin.

Jotkut asiantuntijat ovat arvioineet, että korona saavuttaa ennen pitkää kaikki ihmiset Suomessakin. Kyse on vain siitä, miten vakavasti itse kukin sairastuu. Täysi rokotussuoja säästää suurella todennäköisyydellä joutumiselta sairaalahoitoon.

Tauti aiheuttaa pitkittyessään myös yllättäviä taloudellisia seurauksia. Yksi niistä on Helsingin keskustan näivettyminen.

Etätyösuositukset ja rajoitustoimet leikkasivat rajusti keskustan palveluiden kysyntää jo vuosi sitten. Ravintola-asiakkaiden katoamisesta on pidetty suurinta ääntä, mutta kauppa on vähentynyt dramaattisesti myös keskustan tavarataloissa ja erikoisliikkeissä.

Uudet etätyösuositukset vähentävät keskustan palvelujen kysyntää jatkossakin.

Keskustan näivettymisen vastapainoksi kuluttajien kysyntä vahvistuu lähiöissä ja muissa paikoissa, missä ihmiset tekevät etätyötä. Kauppa ja muut palveluntarjoajat voivatkin synnyttää tätä kautta uutta toimintaa.

Tämä ilmiö näkyy jo asuntokaupassakin. Ihmiset ovat valmiita muuttamaan halvempien neliöiden perässä kauemmaksi sillä edellytyksellä, että uuteen asuntoon on mahdollista luoda toimivat tilat etätyötä varten.

Keskustan hiljeneminen olisi pidemmän päälle suuri menetys paitsi Helsingille myös koko Suomelle. Sen estäminen vaatii uusia toimenpiteitä.

Helsingin keskustan näivettymistä ei kukaan olisi osannut ennustaa ennen koronapandemiaa. On kuitenkin vielä ennenaikaista sanoa, miten pysyvästi kaupan ja palvelujen kysyntä siellä vähenee.

Keskustan hiljeneminen olisi pidemmän päälle iso haaste paitsi Helsingille myös koko Suomelle. Maa tarvitsee elävän pääkaupungin.

Nyt tarvitaankin uusia toimia keskustan hiljenemisen estämiseksi. Kaikkein nopein toimenpide olisi koronapassin käytön laajentaminen niin, että sitä voisivat vaatia niin yritykset kuin julkinen valtakin ehtona tilaisuuksiin osallistumiselle.

Mikä parasta, tämän reseptin käyttöönotosta hyötyisivät muutkin kaupungit ja yritykset.

Presidentti Sauli Niinistö opasti tässä asiassa hallitusta ja eduskuntaa peruuttamalla itsenäisyyspäivän kutsut sen takia, että hänellä ei ole oikeutta vaatia vierailta koronapassin esittämistä.

Niinistön toimintaa voi pitää vähintäänkin näpäytyksenä hallitukselle. Oikealla asialla presidentti kuitenkin on.