Al-Holin leiriltä palanneiden naisten tekemiset pitää tutkia kunnolla

Pääkirjoitus

Kolme Al-Holin leiriltä paennutta suomalaisäitiä ja heidän yhdeksän alaikäistä lastaan palasi sunnuntaina Suomeen.

Paluu synnytti kiivaan poliittisen keskustelun, jossa perussuomalaisille on avautunut mahdollisuus korottaa jälleen profiiliaan koronakriisin hiljaiselon jälkeen.

Al-Holin leirin suomalaisten kohtalosta väiteltiin jo viime vuoden lopulla.

Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi lopulta 16. joulukuuta, että leirille joutuneet suomalaislapset pyritään hakemaan Suomeen.

Sen sijaan hallitus katsoi, että valtiolla ei ole velvollisuutta auttaa aikuisten paluuta.

Hallituksen linjauksen mukaan pari alaikäistä orpolasta on jo aiemmin tuotu Suomeen.

Nyt palasi myös kolme naista, jotka ovat eri aikoina menneet vapaaehtoisesti Syyriaan ja päätyneet hirmuteoistaan tunnetun Isis-kalifaatin alueelle.

Ainakin yksi naisista – mediassa hänelle on annettu nimi ”Isis-Heli” – on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ollut naimisissa hirmutekoihin syyllistyneen Isis-taistelijan kanssa ja saanut hänen kanssaan lapsia.

Naisten paluu herättää ymmärrettävästi huolta suomalaisten keskuudessa.

Pelätään, että he ovat sisäistäneet ihmisvastaisen ideologian, joka johtaisi heidät tekemään tai ainakin edistämään terroritekoja myös Suomessa.

Huoli on ymmärrettävää. Siihen pitää vastata niillä keinoilla, jotka oikeusvaltiolla on käytössään.

On muistettava, että Suomen kansalaisilla on halutessaan oikeus palata Suomeen, mitä tahansa he ovat ulkomailla sitten tehneetkin.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kertonut, että Suomen viranomaiset eivät millään tavoin edistäneet naisten pakenemista Al-Holin leiriltä.

Kun he saapuivat Turkin rajalle, heille annettiin konsulilainsäädännön perusteella tarvittavat matkustusasiakirjat Suomeen paluuta varten.

Isis-naisten mahdollisten rikosten selvittäminen ei ole helppoa. Välttämätöntä se kuitenkin on, ja siksi tutkinnalle on annettava riittävät resurssit.

Perussuomalaiset ovat ottaneet naisten paluusta poliittisen hyödyn irti.

Puolueen varapuheenjohtaja kansanedustaja Riikka Purra on syyttänyt niin Haavistoa kuin virkamiehiäkin valehtelusta.

Perussuomalaiset eivät ota uskoakseen, että naiset olisivat selvinneet leiriltä Turkin rajalle ilman suomalaisviranomaisten apua.

Haaviston tekemiset joutuivat viime syksynä tarkkaan syyniin.

Hänen asemansa kävisikin nyt kestämättömäksi, jos kävisi ilmi, että hänen erityisedustajansa tai muut suomalaisviranomaiset ovat olleet auttamassa naisia jo ennen Turkin rajaa.

Naisten henkilöllisyys on turvallisuusviranomaisten tiedossa ja heidän tekemisiään on seurattu siitä lähtien kun he Suomesta lähtivät.

Nyt poliisi on käynnistänyt esiselvityksen siitä, ovatko naiset syyllistyneet rikoksiin ulkomailla ollessaan.

Isis-naisten mahdollisten rikosten selvittäminen ei ole helppoa.

Välttämätöntä se kuitenkin on, ja siksi tutkinnalle on annettava riittävät resurssit.

Poliitikkojen kannattaisi nyt antaa viranomaisille työrauha naisten tekemisten selvittämiseen.

Suomen turvallisuusviranomaiset kykenevät valtuuksiensa perusteella pitämään myös huolen siitä, että naisten paluu ei vaaranna kansalaisten turvallisuutta.