Ei sentään sotaa

Blogi

Elämme vaikeita aikoja, tarvitaan niin sanottua talvisodan henkeä.

Mutta vedetäänpä samalla henkeä, vaikkapa kasvosuojuksen läpi. Ei tätä sentään sotaan voi verrata. Saattoivatko etulinjan miehet pitää tykistöä etätyön tekijöinä?

Sankareita ilman muuta syntyy, on syntynytkin jo. Ei sotasankareita, vaan arjen sankareita.

Arjen sankaruuteen kuuluu nyt sekin, että noudattaa viranomaisten ohjeita. Ei tarvitse olla säikky, tarvitsee olla vain normaali.

Kun sanotaan, että pitää välttää kokoontumisia ja turhaa liikkumista, niin mitä ”urheutta” se edustaa, että ei välitetä rajoitussuosituksista.

Jos suositukset eivät auta, poikkeuslain voimassa ollessa tulee pakkoja. Ulkonaliikkumiskielto kuulosti vielä viime kuussa sellaiselta, joita julistetaan vain diktatuureissa ja epävakaissa maissa.

Olen miettinyt ovatko ihmiset oikeasti fatalisteja (tulee jos on tullakseen) vai pitääkö eläkeläisten esittää kovista toisilleen.

Johonkin oli laitettava ikäraja sille, että ihminen on erityisen vaaran alla. Koska näkyvimmät ministerit ovat kolmekymppisiä, 70 tuntui varmaan hyvältä. Muistammehan kuinka mopoiässä jo viisikymppiset olivat hautaan valmista kamaa, mielestämme.

Vaikka 70 on uusi 50, niin ikääntyneiden itsensä suojelemisesta on kysymys.

Toki 70 on vain numero, olen ”alaikäinen”, mutta varmasti tuolla kulkee kymmenin tuhansin minua parempikuntoisia ja täten vastustuskykyisempiä yli seitsemänkymppisiä. Jokainen siis saa olla varovainen, jokaisen on huomioitava muita.

Hamstraus näyttää olevan totta, muutenkin kuin sen surullisenkuuluisan vessapaperihullutuksen osalta.

Kaupan hyllyissä oli aukkoja kuin Neuvostoliitossa. Tavara ei kuitenkaan ole lohduttomasti loppu, vain logistiikka ontuu. Kotivaraa toki pitääkin olla.

Sotavuosista ja niiden niukkuudesta nykytilanne eroaa siinäkin, että tuntuu olevan tärkeätä varautua kolmen litran viinipönttöjen kanssa. Alkon kertoman mukaan niitä menee nyt.

Riippuu tietenkin keneltä kysyy, mutta tälläkin mustalla pilvellä on hopeisia reunoja. Esimerkiksi Euroviisut on peruttu.

Parisuhteet saattavat voittopuolisesti parantua, vaikka poliisi arvelee kotiväkivallankin lisääntyvän suljetuissa oloissa.

Etätöitä tehdään, tulos voi pieruverkkareissa olla parempikin kuin toimistojen smart casual.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen