Some on soma, jos käyttäydymme sielläkin vastuullisesti

Mielipide

Maailma on mallillaan ainakin, jos liikkuu somessa sopuisilla sivuilla. Kissat ovat kesähetkissä kallellaan ja marjasankot saalista pullollaan. Kalasaaliita esitellään iloisella hymyllä höystettynä. Kesälomamatkalainen kuvaa mallikasta ateriakokonaisuutta, jonka on paikallinen ravintola koostanut lähielintarvikkeista.

Kotileipurien keittiöpöydät näyttävät täyttyvän voinkiiltoisina karjalanpiirakoilla, kanelintuoksuisilla korvapuusteilla ja mehevillä mamman mustikkapiirailla.

On tartuttu sananmukaisesti hetkeen, on osattu nauttia kesän antimista ja lemmikkien loikoiluista.

Puutarhojen kukkaloisto jaetaan kaikkien iloksi, vihannesten kasvuvoimaa ja raparperien rehevyyttä kehutaan aivan oikeutetusti. Kuvakollaaseissa apilaniittyjen ja reippaiden rastaiden lomassa laiduntavat leppoisat lehmät ja jossain kirmailee kesävarsa emohevosen turvallisessa kupeessa.

Säätila päivittyy ja sitä päivitellään persoonallisin, omaa olotilaa peilaavin kommentein. Sade oli odotettu tapahtuma lähes kaikkialla Suomen valtakunnassa ja kuuma keskikesäkin laitettiin mielen sopukoihin muistiin taas tavipakkasten varalle.

Paikalliset puskaradiot kuuluttavat toritarjonnasta, nyt on muikkua monessa muodossa, marjaa ja perunaa seutukunnan parasta, luomua ja muutenkin priimaa tavaraa. Pieniä kulttuuripirskahduksia jo järjestetään vastuullisesti, terveysturvallisesti, jotta maailma pysyisi mallillaan.

Some on soma, jos käytämme ja käyttäydymme siellä asiallisesti ja vastuullisesti, kuten missä muualla tahansa. Paljon on sanomattomia sanoja, maalaamattomia tauluja, laulamattomia lauluja ja kävelemättömiä polkuja. Niiden toteuttaminen hahmottaa maailmaamme ja niillä rakennamme oman osamme maailmasta.

Aune Linnimäki
Taidehistorioitsija
Rantasalmi