On vastuunkannon aika, ministeri Kiuru!

Mielipide

Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston toiminta on jälleen uhattuna kuluvan vuoden vaihteessa. Edellisellä hallituskaudella alueemme keskustalaiset taistelivat ansiokkaasti nykyisen poikkeusluvan, jotta Länsi-Lapin äidit saavat synnyttää kohtuullisen välimatkan päässä turvallisesti.

Nyt tilanne näyttää erittäin huolestuttavalta, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru ei ole vuoden lähestyessä loppua edelleenkään myöntänyt jatkolupaa synnytysosastolle toiminnan turvaamiseksi.

Peräpohjolan keskustaväki odottaa ministerin allekirjoittavan synnytysosaston jatkoluvan pikaisesti. Synnytystoiminta on Länsi-Pohjan keskussairaalan toiminnan kannalta keskeinen osa ja on vastuutonta, että 60 000 asukkaan seutukunnalta viedään synnytysosasto kohtuuttoman matkan päähän.

Korona-aika on osoittanut, että ihmiset ovat alkaneet kääntää ajatusta pois ruuhkakeskuksista ja suurista kaupungeista, jolloin vahvoille keskussairaaloille on tulevaisuudessakin tarvetta.

Synnytysosaston ja Länsi-Pohjan keskussairaalan erikoissairaanhoidon tason turvaamisen puolesta huolen on ilmaissut yli 8000 alueen ihmistä, allekirjoittamalla adressin sairaalan toiminnan turvaamiseksi. Adressi tullaan luovuttamaan ministeri Kiurulle.

Peräpohjolan Keskustapiiri esittää myös huolensa hallituksen kaavailemasta Länsi-Pohjan keskussairaalan erikoissairaanhoidon määräaikaistamisesta kymmeneen vuoteen.

Peräpohjolan keskustaväki katsoo, että sairaalan on oltava toistaiseksi voimassa, kuten kaikki muutkin keskussairaalat ovat ilman sote-uudistuksen yhteydessä luotua kymmenen vuoden määräaikaa.

Aikaa on vähän, ja alueen elinvoiman turvaamiseksi, ihmisten palveluista huolehtimiseksi ja aluetaloutta heikentävien kerrannaisvaikutusten ehkäisemiseksi Peräpohjolan keskusta vaatii ministeri Kiurua käsittelemään ensi tilassa Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysosaston toiminnan jatkamisen.

Peräpohjolan keskusta vetoaa hallitukseen myös Länsi-Pohjan keskussairaalan pysyvyyden puolesta ilman esillä ollutta kymmenen vuoden erikoissairaanhoidon määräaikaa.


Tanja Joona

keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja

Olli Rainio

keskustan Peräpohjolan piirin varapuheenjohtaja