Missä maailma on nyt?

Mielipide

USA:n värikkäät vaalit ovat melkein päättyneet ja valta on vaihtumassa. Jos jätetään USA:n valtapolitiikka, niin maailman kokonaistilanteessa näyttää kuitenkin olevan paljon ihmettelemistä. Ollaanko nyt maailmanhistoriassa kolmivaiheisen tilanteen keskiössä eli aika ennenDonald Trumpia, Trumpin aika ja Trumpin jälkeinen aika?

Ennen Trumpia oli vielä maailmanlaajuinen kasvun aika, mutta Trumpin aikana paljastui maailmantalouden rajallisuus. Trump löi jonkinlaisia jarruja melkein joka asiaan ja vaikka hän oli värikäs persoona, niin hän sai kuitenkin USA:n talouden nousuun ja siitä oli hyötyä Suomenkin viennille.

Trump sanoutui myös irti Pariisin ilmastosopimuksesta. Silloin ilmestyi ilmastoaktivisti ruotsalainen yksinäinen 17-vuotias koululainen Greta Thunberg, joka lopetti koulunkäyntinsä protestiksi ilmaston puolesta.

Lehdistössä näistä asioista on paljon kirjoitettu. Henkilö on lehtitiedon mukaan lapsenkasvoinen, mutta ilmeisesti päättäväinen. Greta Thunberg matkusti myös USA:han puhumaan ja hän matkusti purjelaivalla, koska ei hyväksy lentomatkustusta.

Presidentti Trump oli kuulemma kommentoinut Greta Thunbergin puhetta: ”Gretan pitäisi mennä elokuviin ja sen jälkeen lepäämään”.

Nyt vaalien voittaja Joe Biden on luvannut palauttaa USA:n Pariisin ilmastosopimukseen.

Palataan vielä Trumpin aikaan.

Trumpin ajan historiassa ilmastonmuutos on tullut vahvasti esille ja maailmanlaajuinen korona uutena vitsauksena. Sen seurauksena velkaantuminen on kiihtynyt maailmanlaajuisesti. Tämä tilanne ei ole vielä ohi. Ja mitä vaaroja se sisältää?

Mikä vaikutus USA:n kansan voimakkaalla jakautumisella on maailmantilan tulevaisuuteen ja tulevan presidentin turvallisuuteen? USA:n historiassa tästä on monta esimerkkiä.

Elämme monelta näkökulmalta poikkeuksellista aikaa.

Kauno Pietilä

Kalanti

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen