Kunnat nousukiitoon

Mielipide

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotus progressiivisesta kuntaverosta on huono.

Demokratiassa enemmistö tuntee olevansa köyhiä ja hyötyvänsä asiasta. Tämä johtaa liikaan menojen lisäämiseen ja verojen korotuksiin.

Äänestäjien olisi omissa nahoissaan tunnettava verotuksen suuruus kyetäkseen tekemään oikeita päätöksiä kestävän taloudenhoidon suhteen.

Sote-veron osalta kisa on kuitenkin alkanut, sen täytyisi olla kunnallisveron tapaan tasavero, koska talous- ja tulopuoli on sosiaalipuolta tärkeämpi, ja kaikki edellytykset täytyisi käyttää kansantulon kasvattamiseksi, eikä kampittamiseksi verorasituksella.

Jos verotusta jollain tavoin täytyisi muuttaa, vuokramenoja suurimpien osalta suhteellisesti voitaisiin siirtää verovähennysten piiriin, ne muutenkin tuntuvat paisuvan, samoin vuokratulot.

Tässä suurituloisten hyöty on ehkä liian suuri, jos jossain. He voivat nostaa tuloja huomattavasti, kuten vuokranmaksajien osalta menoja.

Kaksoiskuntalaisuus olisi myös hyvä ratkaisu, se samalla kannustaisi asumaan huokeammin ja samalla leveämmin ainakin osan vuodesta, ja pienentäisi tarvetta vuokra-asuntoihin nähden, kun suurempi asunto voisi olla huokeampi ja perinteisempi.

Simo Vuorinen

Kotala