Elintarviketalous jäi vähemmälle huomiolle

Mielipide

Suomi taisteli itsensä itsenäiseksi tasavallaksi maailman hyvinvointivaltioiden eliittiin. Vakaan talouden välttämättömänä, perimmäisenä lukkona esiintyi Maalaisliitto, nyttemmin Keskustapuolue. Tätä herkkua on alettu nakertaa unohtamalla talouden tinkimättömät lait: teemme holtittomasti syömävelkaa. Tämä tuhoisa tie tulee katkaista.

Elintarviketalous on maailman välttämättömin, työllistävin, tuottavin, monipuolisin ja kasvavin tuotannonala. Maailman supervallat himoitsevat alan kasvattamista tyydyttämään mahdollisimman monen kansalaisen ruokahalua eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa. Kotimainen ruoka on myös Suomen menestymisen ja itsenäisyyden tukijalka.

Hallituksemme pui riihessään pitkän tähtäimen menestystekijöitä. Epäilemättä kohteet ovat tärkeitä ja esittäjän mielestä perusteltuja, mutta monipuoluehallituksesta ja kokemattomuudesta johtuen tavoitteet ovat kuin suihku kastelukannusta.

On priorisoitava. Varat eivät riitä, ja rahan tekemiseen suhtaudutaan nuivasti. Solidaarisuudellakin on rajansa. Asperiinin omainen lisälaina on myös maksettava taatusti kasvavine korkoineen takaisin.

Menestyvä elintarviketalous työllistää monipuolisesti yli 200 000 ihmistä koko maassa Helsingistä Inariin, sekä vahvistaa kauppatasettamme kaventamalla tuontia ja kasvattamalla vientiä. Meille jää näin enemmän jaettavaa muun muassa terveydenhoidon, koulutuksen ja muun hyvinvoinnin ylläpitoon. Työllistetään ilman uusia kalliita himmeleitä ja veronkorotuksia.

Elintarviketalous, meidänkin ruokamme kaupungeissa ja maaseudulla, perustuu uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämiseen kestävällä käytöllä. Jos ei kotimaassa, niin vastuuttomasti ulkomailla. Ja elintarviketalouden tulee toimia, jos haluamme syödä, missä sitten asummekin tai mikä jäsenkirja meillä onkin. Vihreään talouteen meillä on luontaiset menestystekijät.

Mahdollisen sote-uudistuksen perustana tulee olla perusterveydenhoidon osalta nykyiset paikalliset terveyskeskukset. Näin voidaan välttää keskittämisen tunnistetut negatiiviset seuraukset.

Syntysanojen mukaisia hyviä tavoitteita ei siis saa romuttaa, eikä itsenäisten kuntien elinvoimaa siirtää kasvatettaviin keskuksiin. Nurja keskittäminen on laajan tasavaltamme asukkaiden jakamista vuohiin ja lampaisiin.

Korkeaan asemaan nostettujen moraaliton esimerkki on romuttanut lain kunnioittamisen myös nuorison keskuudessa johtaen rikollisuuden vakavaan nousuun.

Tuomarit ovat haistaneet rahan syyttäen ja puolustaen korkeita virkamiehiä vuodesta toiseen usein valtion palkkalistoilla tai kustannuksella. Siis kansakunnan moraali on vakavasti laskenut. – Rikoksista on rangaistava, ja lain tulee olla kaikille sama.

Edellä siemeniä myös vaalikeskusteluihin.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen