Savonlinnan kansalaisillassa todettiin: Suunta on eteenpäin

KeskustaNyt

Media on leimannut Savonlinnan kuolevaksi, vaikka täällä ollaan vahvasti elämässä kiinni, todettiin Keskustan Savonlinnan kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän järjestämässä kansalaisillassa.

Opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamisen synkeistä tunnelmista halutaan päästä eteenpäin ja rakentaa kaupungille positiivinen imago.

Savonlinnan tilannetta on käsitelty valtakunnallisia sanomalehtiä myöten, edelleen jutuissa nostetaan esille helpommin negatiivisia asioita. Yrittäjä Harri Luukkanen näki, että tällaisella julkisuudella voi olla haitallista vaikutusta esimerkiksi pääkaupunkiseudulta haettavan rahoituksen järjestymiseen.

– Siihen tyssää kaikki.

– Viime vuonna Savonlinnan alueelle perustettiin 150 uutta yritystä. Juuri on saatu tieto, että naapurimaakunnassa Lappeenrannasta alkavat suorat lennon Berliiniin, mikä varmasti tuo matkailijavirtaa meidänkin Saimaan alueelle, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen poimi esimerkkejä eteenpäin menosta.

– Savonlinnassa asuu 34 000 elävää käyntikorttia. Se ei ole tärkeää, mikä on taakse jäänyt, vaan se, mitä meillä on saavutettavissa, Eeva Vuorinen kannusti.

Eeva Vuorinen näkee tulevaisuuden ihan hyvänä, kunhan sitä kohti mennään yhdessä. Vieressä valtuuTuukka Suomalainen. (Kuva: Päivi Vento)

Osallistujia puhutti se, että Savonlinnan kaupunki lakkautti äskettäin nuorisotilat Kerimäeltä, Punkaharjusta ja yhden Kanta-Savonlinnan alueelta.

Toiminta oli niissä alkanut kaupunkivetoisena vuosi sitten ja käynnistynyt hyvin.

– Tämä oli virkamiespäätös, josta minua ei edes informoitu, kertoi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Jonne Tynkkynen.

Hän piti tilannetta katastrofaalisena, koska nuorten syrjäytyminen on yksi kaupungin pahimmista ongelmista.

Taustalla oli valtuuston päätös – myös keskustan ajama – 0,3 miljoonan henkilöstösäästöistä tälle vuodelle.

– Halusimme lopettaa juustohöylän käytön koulutoimessa, Tynkkynen perusteli.

Se tuli kuitenkin yllätyksenä, että säästön ensimmäiset 80 000 euron toimet kohdistuivat rajusti nuorisopuolen määräaikaisiin työsuhteisiin.

– Onneksi on etsivä nuorisotyö, ohjaamo ja ankkuripoliisitoiminta, päättäjät korostivat ja apulaisrehtori Sanna Metsälä toi esiin, että oppilashuoltoa on erittäin hyvin saatavilla.

Kansalaisillassa osallistujat saivat päättäjiltä vastauksia kysymyksiinsä kasvokkain ja päättäjät suoraa palautetta.

Kauko Rauhansalo toivoi, että keskustalaiset päättäjät napakoituisivat ottamaan kantaa lehtien yleisönosastoilla ja tarjoamaan pikku-uutisia, kuten muista puolueista etenkin vaalien alla tehdään.

– Lyhyet uutiset ovat tosi luettuja.

– Järjestämme toisen kansalaisillan ennen huhtikuun vaaleja, tämä on sekä kunnallisjärjestön että valtuustoryhmän kanta, Reima Härkönen kertoo.

– Erityisen hienoa oli, että ilta eteni kuntalaisten kysymysten ja kommenttien varassa ja me saimme hyviä ideoita omiin tuleviin avauksiimme, hän summaa.