Pekkarinen: Keskittäminen kiihtyy, hallituksen esitettävä sille vaihtoehto

Budjettiriihi

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) vaatii hallitusta huolehtimaan tulevassa budjettiriihessä, että valtion omilla ja sen tukemilla investoinneilla tasapainotetaan markkinavoimien synnyttämää keskittymistä.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi infrainvestointien, koulutuksen ja julkisten palveluiden rahoituksen sekä maakuntien ja niiden elinkeinoelämän nykyistä huomattavasti vahvempaa huomioimista, totesi Pekkarinen lauantaina Joutsassa.

Pekkarinen muistuttaa, että perinteisesti taloudellisen taantuman aikana alueellinen keskittyminen on vähäisempää kuin noususuhdanteen ja vahvan kasvun aikana.

– Nyt taakse jääneen taantuman vuosina tästä säännöstä poiketen alueellinen keskittyminen on ollut varsin voimakasta.

– Pääkaupunkiseudun väkiluku on kasvanut yhteensä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes 10 000 hengellä. Se tarkoittaa lähes 20 000 kasvua vuositasolla. Samaan aikaan maamme useimmissa maakunnissa väestömäärä on vähentynyt.

Suomen siirryttyä talouden kasvun kauteen näyttää keskittymiskehitys Pekkarisen mukaan kulkevan kohti uusia ennätyksiä, esimerkkinä rakentaminen.

– Keskeisimmillä rakentamisen aloilla, erityisesti asunto- ja toimitilarakentamisessa, Uudenmaan osuus on noussut noin 50 prosenttiin koko Suomen vastaavista lukemista. Samaan aikaan valtion työpaikkojen keskittyminen jatkuu. Samoin maakuntien sisällä julkiset palvelut keskittyvät.

– Hallituksen onkin esitettävä tälle keskittämissuuntaukselle uskottava vaihtoehto, Mauri Pekkarinen huomautti.