Keskustanuorten Kemppi: Pakolaiskriisin maksaminen velalla on oikeudenmukaista

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut tulee kattaa kertaluontoisella valtion velkarahalla, esittää keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi tiedotteessaan.

– On oikeudenmukaista, että kehysriihessä ei aseteta huonosti toimeentulevia ihmisryhmiä vastakkain siirtämällä turvapaikanhakijoista koituvia kuluja esimerkiksi sosiaaliturvakiristyksiin, Kemppi toteaa.

Kemppi pitää oikeana, että hallitus on tarkka velkaantumisesta, mutta tässä tilanteessa lisävelka on hänen mielestään ainoa vaihtoehto.

– Nyt tulee nähdä numeroiden ylitse ja tunnistaa umpikuja. Hallitus on ottanut turvapaikanhakijatilanteen, ihmisten hädän ja turvallisuuden tosissaan, jonka vuoksi kustannuksia ei olisi voitu välttää.

EU:n jäsenmaiden velkaantumista valvova komissio on ilmaissut ymmärryksensä valtioiden pakolaiskriisin hoitoon tarkoitetuille lisäveloille, tiedotteessa sanotaan.

Tämän vuoksi euroalueen säännöissä olevan liiallisen alijäämän menettely ei saa Kempin mukaan nyt painaa vaakakupissa.

– Suomen olemattomasta talouskasvusta ja velkataakastakin huolimatta painavin arvo tässä keskustelussa on yhteiskuntarauha, turvallisuus ja turvapaikan saaneiden kotoutuminen – näistä asioista minä en ole valmis tinkimään lisävelankaan edessä.

Kempin kanssa yhteneväisiä lausuntoja antoivat viikonloppuna kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.)

Anttila sanoi , ettei kustannuksia saa rahoittaa leikkaamalla heikompiosaisten eduista ja moitti kokoomusta suomalaisten ja turva­pai­kan­ha­kijoiden vastakkainasettelusta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) oli aiemmin torjunut perussuomalaisten esityksen, jonka mukaan kustannukset katettaisiin menokehyksen ulkopuolelta.

Ovaska puolestaan kysyi perusteluja sille, että maahan­muut­toon käytettäisiin entistä suurempi osuus veroista samalla, kun veronmaksajien palveluita heikennetään.