Keskustan Paloniemi: Riippumaton media on demokratian kulmakiviä

Media

Vapaa, riippumaton ja luotettava tiedonvälitys sekä sananvapaus ovat demokraattisen yhteiskunnan kulmakiviä, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Aila Paloniemi (kesk.) totesi avatessaan ”Reliable, independent and quality journalism: at what cost” -seminaarin Saksan valtiopäivätalossa Berliinissä sunnuntaina.

Luotettavaa journalismia käsitelleen seminaarin huolenaiheena olivat Paloniemen mukaan valeuutiset ja valheellisen tiedon levittäminen.

– Media nostaa julkiseen keskusteluun yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita, mutta raportoinnin ja analyysien tulee perustua totuuteen. Luotettava tiedonvälitys on ehkä ahtaammalla kuin koskaan nopeasti leviävien ”valeuutisten” takia, Paloniemi sanoo tiedotteessaan.

Paloniemi muistuttaa, että valheellista tietoa on levitetty aina, vaikka termi ”valeuutiset” onkin uusi.

– Epädemokraattiset hallitukset ovat kautta aikojen käyttäneet mediaa propagandan levittämiseen ja opposition nujertamiseen.

Paloniemi huomauttaa myös toimittajiin ja heidän perheisiinsä kohdistuvasta väkivallasta ja sillä uhkaamisesta.

– Tänä vuonna jo 47 ammattitoimittajaa, kansalaisjournalistia tai mediatyöntekijää on tapettu. Maltalla murhattiin Daphne Caruana Galizia, Slovakiassa Ján Kuciak ja Venäjällä Maksim Borodin. He ovat esimerkkejä siitä, millaisia riskejä vallanpitäjiä arvostelevat toimittajat joutuvat ottamaan.

Paloniemi piti seminaaria erittäin onnistuneena. Osanottajien kirjo oli laaja ja paikalla oli muun muassa entisiä ministereitä Etyjin osallistujamaista.

– Joku kiitti tilaisuuden jälkeen tämän olleen paras keskustelu moneen vuoteen Etyjn yleiskokouksen puitteissa, Paloniemi kertoo.