Keskustan Kosonen VM:n puheenvuorosta: "Eriarvoisuus, perheiden arki ja vanhusten hyvinvointi puuttuvat virkamiesten asialistalta"

Hallitusohjelma

Valtiovarainministeriön virkamiesjohdon näkemykset ensi vaalikauden talousnäkymistä tuovat realismia vaalikeskusteluun, toteaa keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Hanna Kosonen kannanotossaan.

Yrittääkö häntä heiluttaa koiraa, Kosonen kuitenkin kysyy.

– On hyvä, että myös virkamiehet osallistuvat keskusteluun. Suomi on kuitenkin kansanvalta, ei virkavalta. Kansanvallassa poliitikot päättävät, virkamiehet valmistelevat ja toteuttavat. Välillä tuntuu siltä, että tämä on nimenomaan valtiovarainministeriössä unohtunut, Kosonen kirjoittaa.

Kososen mielestä valtiovarainministeriön virkamiesjohdon raportti on myös sisällöllisesti puutteellinen pohjustus ensi vaalikauden päätöksenteolle.

– Esimerkiksi eriarvoisuuden torjuminen, perheiden arjen tukeminen ja vanhusten hyvinvoinnin parantaminen puuttuvat VM:n asialistalta.

Päätöksiä tehtäessä nämä äärimmäisen tärkeät asiat eivät saa jäädä sivurooliin, Kosonen painottaa.

– Eri näkökulmat on huomioitava laajasti. Ensi vaalikauden iso asia nimenomaan huolenpito heikompiosaisista ja yhteiskunnallisen tasa-arvon vahvistaminen. Siksi olisi paikallaan saada evästyksiä muidenkin ministeriöiden asiantuntijoilta, Kosonen toteaa.

Kososen mukaan ei saa syntyä tilannetta, että hallitusohjelmaneuvotteluissa – riippumatta siitä, ketkä niihin osallistuvat – valtiovarainministeriö esitykset joudutaan ottamaan annettuina.

– Suomen tulevaisuutta on rakennettava muustakin kuin talousnäkökulmasta.Tärkein näkökulma on ihmisten arki. Sisältöosaajilla on usein paljon luovempia ja parempia ratkaisuja tarjottavana talousongelmienkin ratkaisemiseen, Kosonen linjaa.

– On syytä ottaa kaikki osaaminen käyttöön.