Keskustan Hanna-Leena Mattila: Korotukset vähimmäismääräisiin päivärahoihin ovat tervetulleita – "Tämä on paluuta alkiolaiseen ajatteluun"

Sosiaaliturva

Keskustan kansanedustaja Hanna-Leena Mattila kiittelee hallituksen toimia parantaa pienimpien eläketulojen varassa elävien toimeentuloa kuluvalla vaalikaudella.

– Eduskuntaan tuodussa esityksessä ehdotetaan takuueläkkeeseen yhdeksän euron kuukausikorotusta, jonka jälkeen takuueläke nousisi 784,50 euroon. Samalla se nostaisi myös eläketukea, sillä se on sidottu takuueläkkeen määrään. Korotuksen on määrä astua voimaan vuoden 2019 alusta, Mattila toteaa tiedotteessaan.

Myös sairasvakuutuslain mukaiset vähimmäismääräiset päivärahat eli äitiyspäiväraha, isyysraha, vanhempainraha, kuntoutusraha ja erityishoitoraha ovat Mattilan mukaan olleet pitkään tasoltaan matalampia kuin pienimmät työttömyysetuisuudet.

Keskusta ehdottaakin niitä korotettavaksi työmarkkinatukea vastaavalle tasolle.

– Edellinen vastaava korotus tehtiin Matti Vanhasen hallituksen aikana. Korotuksen on määrä astua voimaan ensi huhtikuun alussa ja sen on suuruudeltaan 80,50 euroa kuukaudessa.

Nuorten kuntoutusrahan ja Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärää ehdotetaan korotettavaksi samaan tapaan kuin takuueläkettä.

– Tavoitteena on edistää osatyökykyisten nuorten ja työelämään kiinnittymättömien osatyökykyisten aikuisten hakeutumista ammatilliseen koulutukseen työkyvyttömyyseläkkeen sijaan, Mattila perustelee.

Raahelaisedustaja pitää tervetulleena myös hallituksen esitystä reseptilääkkeiden vuotuisen omavastuun alentamisesta.

– Lääkekaton alentaminen noin 605 eurosta 572 euroon on kädenojennus erityisesti ikääntyneelle väestölle, joilla saattaa olla merkittävästi lääkekuluja. Myös pitkäaikaisesta sairaudesta kärsivien tai erityisen kallista lääkehoitoa saavien nähdään hyötyvän lakiuudistuksesta.

– Tämä on paluuta alkiolaiseen ajatteluun, jossa päättäjien pitää olla köyhän asialla, Hanna-Leena Mattila muistuttaa.