Kärnä: Suomen tulee kieltäytyä ottamasta vastaan mahdollisia Isisin vierastaistelijoita Turkista

Vierastaistelijat

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii Suomea pikaisesti selvitettämään, millä menettelyllä se voisi olla vastaanottamatta Suomen kansalaisuuden omaavia Isis-taistelijoita Turkista.

Turkki on tänään uhannut, että se alkaa maanantaina palauttaa hallussaan olevia vierastaistelijoita näiden kotimaihin. Vielä ei ole tietoa, onko joukossa Suomen kansalaisuuden omaavia.

– Mikäli joukossa on Suomen kansalaisia, tulisi tällaisten palautusten vastaanotosta kieltäytyä, hallintovaliokunnan jäsenenä toimiva Kärnä sanoo.

Mikäli henkilöiden epäillään syyllistyneen rikokseen, on kaikkien etu että nämä rikokset selvitetään mahdollisimman lähellä niiden tekopaikkaa, kansanedustaja jatkaa.

– On todella absurdia, mikäli alamme vapaaehtoisesti selvitellä Isisin kalifaatissa tapahtuneita rikoksia täältä Suomesta. Jos Turkki epäilee näiden henkilöiden syyllistyneen rikoksiin, on tutkinta ja tuomiot annettava Turkissa tai lähetettävä henkilöt tutkittavaksi ja tuomiolle Irakiin tai Syyriaan, joiden alueella Isisin kalifaatti sijaitsi.

Kärnä toteaa, että ellei mitään menettelyä vastaanottamisesta kieltäytymiselle löydy, on henkilöt eristettävä täysin yhteiskunnasta rikostutkinnan ajaksi.

– Jos tällaisia henkilöitä Suomeen päätyisi, on turvallisuutekijät huomioitava tarkkaan. Täysi eristys vailla mahdollisuuksia yhteydenpitoon ulospäin on ainoa mahdollisuus varmistaa, etteivät äärijärjestön lonkerot pääse levittäytymään Suomeen.

Kansanedustaja korostaa kuitenkin toivovansa, että hallitus ottaa tämän tilanteen vakavasti ja pyrkii estämään tällaisten henkilöiden palautukset Suomeen.

– Jos Turkille annetaan periksi, eivät siitä hyödy kuin vierastaistelijat itse.