Berner blogissa: Saaristo ansaitsee toimivat liikenne- ja verkkoyhteydet

Liikenne

Uskon, että uuden teknologian ja noudattamamme viestintäverkkopolitiikan myötä pääsemme lähelle ideaalitilaa, jossa yhteydet toimivat moitteettomasti saaristossa kaukaisillakin luodoilla, laitureiden nokassa ja helteisimmillä rannoilla, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

Berner korostaa toimivien, saumattomien liikenne- ja viestintäyhteyksien merkitystä Suomen saaristoalueiden elinkeinoelämälle ja matkailulle. Ministerin mukaan esimerkiksi uusi liikennepalvelulaki mahdollistaa uudenlaisten matkaketjujen ja uusien liikennepalveluiden luomisen saaristoalueelle.

– Liikennepalvelulaki on ollut voimassa vasta heinäkuun alusta lähtien, ja aika näyttää, missä vaiheessa myös saaristossa alamme nähdä matkaketjuja, joista mantereella alkaa olla jo esimerkkejä. Saaristossa ketju voisi muodostua esimerkiksi yhteysaluksesta, taksiveneestä ja yhteiskäyttöautosta.

Matkailun lisäksi myös saaristossa asuminen, vapaa-ajanvietto sekä työskentely edellyttävät Bernerin mukaan laadukkaita tietoliikenneyhteyksiä.

– Huippunopean laajakaistan saatavuus vaihtelee tällä hetkellä eri saaristoalueilla. Ahvenanmaa pitää kärkisijaa koko Suomen saatavuusvertailussa, sillä maakunnassa huippunopeat 100 megan kiinteät yhteydet ovat saatavissa yli 90 prosentille väestöstä. Sen sijaan Varsinais-Suomen saaristoalueilla yhteyksien saatavuudessa on kuitenkin paikoittain huomattavia puutteita.

Matkailun merkitys saariston elinvoimaisuudelle on Bernerin mukaan suuri.

– Vuonna 2017 rannikko- ja saaristoalueella oli ulkomaisia yöpymisiä 1,1 miljoonaa, mikä vastaa 16 prosenttia Suomessa yöpyvistä ulkomaisista matkailijoista.

– Lossien, siltojen sekä veneily- ja pyöräilymahdollisuuksien ansiosta saaristo on ainutlaatuinen matkailualue. Erityisesti pyöräilijät ovat löytäneet rengastiet ja niiden matkustajamäärät ovat olleet kasvussa. Matkailun kasvaessa myös muut elinkeinot hyötyvät.