Aleksi Koivisto ja Anniina Sippola kisaavat KOL-pomon paikasta

Keskustaopiskelijat

Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) puheenjohtajaehdokkaat Aleksi Koivisto ja Anniina Sippola vastasivat Suomenmaan kymmeneen kysymykseen.

1. Miksi keskustalaiset opiskelijat tarvitsevat oman järjestönsä?

Koivisto: Keskusta tarvitsee sivistysjärjestön, joka kokoaa keskustalaisesta aatteesta kiinnostuneet opiskelijat vaikuttamaan korkeakoulukaupungeissa. KOL on edistyksellinen ja uudistava voima puolueen sisällä. Emme ole vain piikki puolueen lihassa. Olemme proteiini, josta lihas kasvaa.

Sippola: On tärkeää, että keskusta näkyy vahvasti opiskelijoiden keskuudessa. Vahva opiskelijaliike tarvitsee sisälleen vahvan keskustalaisen opiskelijaliikkeen. Puoluepolitiikalla on oleellinen rooli sekä edustajistovaaleissa että muuten opiskelijatoiminnassa.

2. Mitä keskustalaisuus merkitsee sinulle kolmella sanalla kiteytettynä?

Koivisto: Ylisukupolvisuutta, alkiolaisuutta ja mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Sippola: Ihmisläheisyyttä, maanläheisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

3. Mihin asiaan ottaisit ensimmäisenä kantaa keskustaopiskelijoiden puheenjohtajana?

Koivisto: Opiskelijaterveydenhuoltoon. Sote-uudistuksen yhteydessä on ratkaistava korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon tulevaisuus. Opiskelijaliike on juuttunut organisaatioon nimeltä YTHS.

Sippola: Kantaaottaminen on usein tehokkaimmillaan reagoitaessa ajankohtaiseen asiaan. Tammikuussa opintotuki on melko todennäköisesti pinnalla ja keskustaopiskelijoiden on tärkeää ottaa siihen kantaa.

4. Jos saisit muuttaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yhden päätöksen, mikä se olisi?

Koivisto: Peruisin hallitusohjelman koulutusleikkaukset. Pieni Suomi ei suosta nouse osaamisesta ja innovaatioista leikkaamalla.

Sippola: Hallitusohjelma on aina kokonaisuus, jossa yhden asian muuttaminen vaikuttaa kokonaisuuteen. Jos saisin mielivaltaisesti muuttaa jotain, poistaisin opintotukileikkaukset.

5. Miten arvioisit hallituksen koulutuspoliittista linjaa?

Koivisto: Ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on laittanut ranttaliksi. Korkeakoulujen profilointi ja vahvempi yhteistyö työelämän kanssa ovat oikeita tavoitteita, mutta uhkakirjeet eivät ole oikea tapa. Meillä on maakunnissa laadukkaita, tehokkaita ja kansainvälisesti arvostettuja korkeakouluja puolustettavana kokoomuksen keskittämisvimmaa vastaan.

Sippola: Tähän mennessä hallituksen koulutuspolitiikassa ei ole näkynyt konkreettisia asioita. Keskustelussa on vain ollut tarve leikata ja uudistaa. Keskustaopiskelijat voivat tuoda esille parhaimmat uudistamistavat ja vähiten kipeimmät leikkauskohteet.

6. Miten kehittäisit suomalaista opintotukijärjestelmää?

Koivisto: Järjestelmän on oltava kannustava, joustava ja sitä oikeasti tarvitseville kohdistettu. Opintotuen tulee turvata riittävä elintaso ja mahdollisuus opiskeluun postinumerosta tai perheen varallisuudesta riippumatta. Meidän tulee siirtyä opintotuesta perustuloon.

Sippola: Opintotukijärjestelmä on pääosin tällä hetkellä toimiva, mutta se on huonosti resursoitu. Tuen taso ei mahdollista kokopäiväistä opiskelua ilman muita tukia tai tuloja. Opintotukea kehitettäessä on varmistettava, että se tukee niitä, jotka tukea eniten tarvitsevat.

7. Mitä liputuspäivää arvostat eniten?

Koivisto: Minna Canthin päivää eli tasa-arvon päivää. Tasa-arvon edistämiseksi tällä puolueella ja yhteiskunnalla riittää vielä töitä. Canth oli edistyksellinen ja rohkea sivistysnainen.

Sippola: Itsenäisyyspäivää. Itsenäisyys on mahdollistanut meille sellaisen yhteiskunnan kuin meillä nyt on. Yhteiskuntamme ei ole täydellinen, mutta se on minulle rakas.

8. Jos voisit ottaa mukaasi autiolle saarelle kolme nykyistä kansanedustajaa, ketkä valitsisit?

Koivisto: Keskustan kansanedustajat Antti Kaikkosen, Seppo Kääriäisen ja Anne Bernerin. Antti heittää huikeaa läppää ja Sepon kanssa iltanuotio syttyisi pelkästä aatteen palosta. Anne on inspiroiva ja herttainen persoona, johon olisi kunnia saada tutustua.

Sippola: Kääriäisen, sillä uskon, että hänellä riittää sekä erätaitoja selviytymiseen että tarinoita ajanvietteeksi. Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.), koska hänessä riittää tarmoa sekä Tuomo Puumalan (kesk.), koska pohjalaisella sisulla pääsee pitkälle.

9. Kuka on esikuvasi?

Koivisto: Annika Saarikko (kesk.) on jo nuorena tehnyt näyttävän uran. Hän on sydämellinen, jämäkkä ja osaava poliitikko. Annika on rikkonut mielikuvaa meistä setäpuolueena ja osoittanut, kuinka keskustaan mahtuu erilaisia ihmisiä erilaisilla taustoilla.

Sippola: Ihailen ihmisiä, jotka hakeutuvat määrätietoisesti kohti tavoitteitaan unohtamatta kuitenkaan muita ihmisiä ympärillään.

10. Kuvaile vastaehdokastasi.

Koivisto: Anniina on asiantunteva ja vakuuttava järjestöosaaja, joka toivottavasti etenee politiikassa vielä pitkälle.

Sippola: Aleksi on innokas ja räväkkä nuorisopoliitikko, jolla on osaamista erityisesti nuorisotyöttömyydessä.

KOL valitsee uuden puheenjohtajansa tulevana viikonloppuna liittokokouksessaan Rovaniemellä.

KOL:n puheenjohtajaehdokkaat

 • Ähtäriläinen Aleksi Koivisto
  Ikä: 21
  Opiskeluala ja -paikka: Hallintotiede, Vaasan yliopisto
  Harrastukset: Maailman parantaminen, matkustelu ja kirjallisuus
 • Helsinkiläinen Anniina Sippola
  Ikä: 28
  Opiskeluala ja -paikka: Ohjaustoiminta, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu
  Harrastukset: Käsityötarvikkeiden keräämistä ja ajan salliessa myös käsitöitä