Hallitus kiristänyt verotuksen kipurajalle
Suomi on valittu kahdeksannen kerran putkeen maailman onnellisimmaksi maaksi The World Happines -raportin mukaan. Suomalaisille tyypilliseen pessimistiseen tyyliin sosiaalinen media täyttyi kommenteista, joissa epäiltiin ettei raportissa kysytä asiasta meiltä suomalaisilta itseltään.
Tuloksesta on kuitenkin syytä olla ylpeä: meillä on upea maa, jonka ainutlaatuisuus vain korostuu, kun maailma ympärillämme kriisiytyy.
Talouden osalta rakkaalla isänmaallamme ei kuitenkaan mene hyvin. Velkavuori kasvaa, kun kuluvan vuoden liki 90 miljardin euron valtion budjetista uutta velkaa otetaan huimat 13 miljardia euroa! Samaan aikaan konkurssit lisääntyvät ja työttömyys kasvaa. Velkakello käy, mutta kasvua ei näy.
Suurin odotuksin asetettu Risto Murron työryhmä ei raportissaan Suomen talouskasvun lisäämiseksi onnistunut esittämään merkittäviä kasvutoimia. Annetut reunaehdot olivat liian tiukat: kasvua lisää ja heti, mutta mahdollisimman vähin panostuksin tai jopa ilmaiseksi. Rohkeus jäi uupumaan ja lopputulos oli lässähdys.
Yhdessä kasvutoimessa hallitus on kuitenkin onnistunut: nimittäin veroja on kasvatettu ennätyksellisen paljon. Keskituloinen palkansaaja maksaa veroja enemmän kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana! Se onkin varmaa, ettei Suomi ja suomalaiset kestä enää uusia veronkorotuksia. Nyt on aika keskittyä kasvun luomiseen, ei sen tukahduttamiseen.
Yhtään uutta veronkorotusta ei tulisi enää tehdä.
Suomen tulevaisuus ei voi perustua pelkkään velkaantumiseen ja verotuksen kiristämiseen. Tarvitsemme uudenlaista ajattelua, rohkeita päätöksiä ja pitkäjänteisiä toimia, joilla luodaan kannustava ympäristö yrittäjille ja yrityksille, edistetään työllisyyttä ja varmistetaan hyvinvoinnin perusta myös tuleville sukupolville. Meillä on edelleen kaikki mahdollisuudet menestyä.
Tulevassa puoliväliriihessä on uskallettava tehdä kasvua aidosti tukevia päätöksiä. Yhtään uutta veronkorotusta ei tulisi enää tehdä. Suomen oma “Viron yritysveromalli” tulisi laittaa alulle ja kaikille, myös pienemmille yrityksille, on ulotettava investointihyvitys. Mitä useampi yritys investoi – olipa se pieni tai suuri – sen parempi.
Suomi ei liiemmälti vetoapua talouteensa nyt ulkopuolelta saa. Sen taakse ei kuitenkaan saa piiloutua. Keinoja talouskasvun aikaansaamiseksi kyllä on. Nyt ei ole oikea aika pudottaa hanskoja maahan.