Elsi Katainen:

Kurssi kohti vahvaa keskustaa

Blogi

Tänä viikonloppuna keskustalaiset kokoontuvat puoluekokoukseen Lappeenrantaan.

Korona-ajan jälkeen tuntuu tärkeältä kokoontua yhdessä samaan paikkaan todistamaan taas kerran, kun vapaan maailman suurin puoluekokous päättää, mihin suuntaan keskustan laivaa ohjataan jatkossa.

Maailmantilanne on muuttunut dramaattisesti viime puoluekokouksen jälkeen. Olemme käännekohdassa, myös puolueena.

Jälleen kerran puoluekokousta varjostavat matalat kannatusluvut, jotka ovat jo pitkään aiheuttanut huolta.

Samaan aikaan Kalajoella kokoontuvan kokoomuksen puoluekokousväellä lienee hymy herkässä, sillä Nato-kannat ja oppositioasema ovat vain vahvistaneet heidän kannatustaan.

Keskustaa on painanut osin hallitusvastuu, osin kipuilu oman puolueidentiteetin kanssa muuttuvan maailman keskellä, mutta viimeistään nyt katse on suunnattava vahvasti tulevaan.

Keskusta tarvitsee ennen kaikkea yhteisen päämäärän.

Yksinkertaisia vastauksia tai hokkuspokkustemppuja kannatuksen nousemiseksi on turha jäädä odottamaan – työ on tehtävä itse. Tavoitteet ja toimet määritämme me kaikki, ja myös toteutuksesta olemme viime kädessä vastuussa jokainen.

Väsymätön kenttätyö selkeän yhteisen viestin kera tuottivat tulosta aluevaaleissakin, joissa saimme sekä vanhat että uudet äänestäjät joukolla keskustan ehdokkaiden taakse. Tätä linjaa meidän pitää toteuttaa jatkossakin!

Keskusta tarvitsee ennen kaikkea yhteisen päämäärän.

Vaikeina aikoina keskustan tolkun ja maltin rohkea vastuunkannon toimintatapa nousee arvoonsa.

Itse näen, että eduskuntavaalien kannatuksesta huolimatta kannamme vastuuta. Sota Ukrainassa ei näytä lopun merkkejä ja pitkittynyt koronapandemia on yhä vahvasti läsnä. Maailmaa uhkaa globaali ruokapula, eikä huoltovarmuuden merkitystä voi liikaa korostaa. Kotitalouksia haastavat korkeat energianhinnat ja kiihtyvä inflaatio.

Sekä ilmastonmuutos että sen ratkaisuun tähtäävät EU:n ilmastolait vaikuttavat merkittävästi suomalaisten arkeen.

Venäjän sodan vaikutukset heijastuvat itäiseen Suomeen, ja kokoontuminen Lappeenrantaan, missä vaikutukset näkyvät vahvasti, korostaa alueellisen tasapainon tärkeyttä niin huoltovarmuuden, elinvoiman ja talouden kuin turvallisuudenkin kannalta.

Keskustan on oltava mukana niin ihmisten arjen haasteiden kuin kansainvälisten kysymyksien ratkaisemisessa, ja puoluekokous, joka on myös lähtölaukaus eduskuntavaaleihin, tarjoaa mahdollisuuden punnita vastauksia ja tuoda niitä rohkeasti ulos.

Tulevissa eduskuntavaaleissa korostuvat maamme yhteiset asiat koko Suomessa. Pohjatyö vaaleihin ja keskustan kannatuksen nostamiseen tehdään kentällä, ja into kenttätyön tekemiseen sytytetään puoluekokouksessa.

Keskustan linjan määritämme me yhdessä. Kun jokaiselle meistä on selvää, mitä edustamme, on viestimme kirkas myös äänestäjille.

Kannustan jokaista rohkeasti nostamaan tärkeitä ja vaikeitakin aiheita keskusteluun. Yksi puhe voi muuttaa historiaa. Voisiko sinun sanomasi tai aloitteesi olla se, joka haastaa ja innostaa, tarjoaa ratkaisuja ja viitoittaa tietä kohti vapaampia vesiä?

Nähdään Lappeenrannassa!

Elsi Katainen Elsi Katainen on Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe) Kuopiosta. Vuosina 2007-2018 hän toimi kansanedustajana.