Japanin kauppa avautuu
EU:n ja Japanin kauppasopimus on valonpilkahdus viimeaikaisessa kauppakaaoksessa. Liki viisi vuotta kestänyt sopimusprosessi on ratifiointia vaille valmis. Tämä on osoitus siitä, että kunnianhimoisia sopimuksia voidaan neuvotella molemmille osapuolille tasapuolisin ehdoin.
Viennistä elävälle Suomelle sopimus on ehdottoman tärkeä. Sopimuksen hyödyt koko EU:n taloudelle ovat merkittävät. Unioni tulee säästämään miljardi euroa vuodessa tullimaksuissa, jotka sopimuksen myötä poistuvat. Lisäksi siirtymäaikojen loputtua 97 prosenttia tavaranviennistä tulee olemaan tullivapaata.
Suomelle yksi merkittävin tullienpoisto tapahtuu puutuotteiden osalta: seitsemän vuoden kuluttua puutuotteiden vienti Japaniin tapahtuu tullitta. Tässä on Suomen metsätaloudelle mahdollisuus, jota ei saa jättää käyttämättä.
Komissio on arvioinut, että eurooppalaisten elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden vienti Japaniin tulee kolminkertaistumaan sopimuksen myötä.
Suomen merkittävimpiä vientituotteita Japaniin ovat sianliha, juusto, maitovalmisteet ja marjatuotteet. Lisäksi suomalaisten yritysten tulisi miettiä, mille uusille tuotteille sopimus voisi avata vientimahdollisuuksia.
Yksi merkittävä sopimuksen mukanaan tuoma etu on tullien ulkopuolisten esteiden poistuminen. Erilaisten teknisten tuotevaatimusten poistuminen ja vastavuoroinen standardien hyväksyminen edistää muun muassa terveysteknologian vientiä, jossa meillä Suomessakin on paljon osaamista.
Sopimuksen ratifiointi odottaa vielä Euroopan parlamentin täysistunnon hyväksyntää.
EU:n ja Japanin välisestä kauppasopimuksesta on syytä olla tyytyväinen. Se tarjoaa mahdollisuuksia kaikille teollisuuden sektoreille ja synnyttää suomalaisille tuotteille ja osaamiselle erinomaisen markkinan.
Toivottavasti Suomessa on valmiutta sekä julkisella että yksityisellä sektorilla nähdä uuden tilanteen potentiaali ja käyttää se täysimääräisesti hyväkseen.
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen