Raportti: Syyrian lapset elävät hirvittävissä oloissa

Humanitaarinen apu ei pääse sitä kipeimmin tarvitsevien luo
Syyrian sota

Syyriassa saarretuilla alueilla elävät lapset ovat hengenvaarassa taistelujen sekä ruuan, juomaveden ja terveydenhoidon puutteen takia. Tämä käy ilmi kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön raportista.

Ruuan puutteessa lapset syövät järjestön mukaan muun muassa eläinten rehua sekä ruohoa. Lapsia on järjestön haastattelemien alueen asukkaiden ja avustustyöntekijöiden mukaan nääntynyt nälkään.

Lapsia myös kuolee hoidettavissa oleviin sairauksiin, koska lääkkeitä ja muita hoitotarvikkeita ei ole. Myös muun muassa äidinmaidonkorvikkeesta vauvoille on pula.

Pelastakaa Lasten mukaan humanitaarinen apu ei riittävissä määrin tavoita Syyrian piiritysalueita. Avustussaattueista on järjestön mukaan matkalla poistettu lääkkeitä, polttoainetta ja ruokaa.

Lisäksi piiritysalueilla elävät eivät pääse lähtemään saamaan lääkärihoitoa sellaista tarvitessaan.

– Pula ruuasta ja lääkkeistä tappaa lapsia Syyriassa alueilla, jotka ovat vain muutamien kilometrien päässä avustustarvikkeita täynnä olevista varastoista. Maailman toimintakyvyttömyys maksaa näiden lasten elämän, sanoo Suomen Pelastakaa Lasten pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta järjestön tiedotteessa.

Pelastakaa Lasten mukaan humanitaarisen avun ja rauhanneuvottelujen välillä on tehtävä selkeä ero.

– Humanitaarisen avun alistamisen politiikan välineeksi on loputtava, järjestö vaatii.

Raporttiaan varten Pelastakaa Lapset haastatteli 125:tä Syyriassa asuvaa lasta ja heidän perheitään.

Lapset kertoivat elävänsä jatkuvassa hyökkäysten ja tarkka-ampujien pelossa.

– Kun kuulen ammuksen tai lentokoneen äänen, minua alkaa pelottaa ja piiloudun äkkiä sänkyni alle, Doumassa asuva poika kertoo.

Vanhempien mukaan lapsista on tullut syrjäänvetäytyviä, aggressiivisia ja masentuneita.

– Pelko on saanut vallan. Lapset kuten aikuisetkin odottavat vain omaa vuoroaan tulla tapetuiksi, kertoo yksi äideistä piiritetystä Itä-Ghoutasta.

Saarretuilla alueilla elää arviolta 250 000 lasta.

Pelastakaa Lapset julkaisi raporttinsa keskiviikkona.