Yrittäjät: Ammattidieselin valmistelu aloitettava välittömästi – "Moni kuljetusalan yrittäjä on todella tiukalla"

Polttoainekustannukset

Suomen Yrittäjät vaatii, että ammattidiesel otetaan nopeasti käyttöön Suomessa. Järjestön mukaan valmistelu on aloitettava välittömästi, sillä dieselin hinnannousun takia suomalaisten tavaraliikenneyritysten kustannukset ovat nousseet räjähdysmäisesti. 

– Moni kuljetusalan yrittäjä on todella tiukalla. Alan kannattavuus on polttoainehintojen hurjan nousun takia jyrkässä laskussa. Nyt tarvitaan pikaisia toimia tavarakuljetusten turvaamiseksi, sanoo liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen.

– Tämän lisäksi hallituksen on pidättäydyttävä raskaan liikenteen kustannustaakkaa nostavista päätöksistä.  

Ammattidiesel on käytössä useissa Euroopan maissa. Käytännössä ammattidiesel tarkoittaa sitä, että raskaisiin ajoneuvoihin tankattaisiin samaa dieseliä kuin aiemminkin. Yrittäjä voisi hakea palautusta maksamistaan polttoaineveroista. 

– Valtaosa kuljetusyrityksistä on pientä tulosta tekeviä yhden auton yrityksiä. He ovat todella tiukalla, Vehmanen lisää. 

Vehmanen lisää, että polttoainekustannusten nousu vie kuljetusalan toimijoilta mahdollisuuksia investoida uuteen ja ilmastoystävällisempään kalustoon. Tämä vaikeuttaa vastaamista liikenteen päästövähennystavoitteisiin. 

 – Myös ammattiliikenteen on osallistuttava päästövähennyksiin. Tämä ei saa tarkoittaa kohtuutonta taakkaa jo nyt kannattavuuden kanssa kamppailevalle toimialalle ja suomalaisyritysten logistiikalle.

Pitkien välimatkojen maassa suomalaisyritysten riesana ovat aina olleet kilpailijamaita suuremmat logistiikkakustannukset, joissa ero on nyt karkaamassa entisestään.