Yrittäjäpariskunta kunnosti Ylivieskan kasarmialueella olevan vanhan asemapäällikön talon ja pyörittää siinä nyt yritystoimintojaan
Kun kulkee junalla päärataa pitkin ohi Ylivieskan aseman, voi nähdä aivan radan varressa keltaisen talon, jonka ikkunoista huokuu lämpö. Vielä joitakin vuosia sitten vuonna 1925 valmistunut asemapäällikön talo oli enimmäkseen tyhjillään, kunnes Annukka ja Jouni Salmela kiinnostuivat rakennuksesta ja alkoivat hieroa sopimusta kaupungin kanssa.
– Aikoinaan käytiin täällä jonkun kaikille avoimen tapahtuman aikaan ja silloin tuli ajatus, että mitä jos tästä tulisikin meille liiketilat, Jouni Salmela kertoo.
Muutamien käänteiden jälkeen joulukuussa 2019 pariskunta teki vihdoin talosta vuokrasopimuksen ja aloitti perusteellisen remontin. Ensitöikseen poistettiin lattioista muovimatot ja kovalevyt, jotka oli aikoinaan kiinnitetty – Jounin tuntuman mukaan – vähän liian monella pikkunaulalla.
– Lapsetkin pääsivät urakoimaan nauloja irti jäätelöpalkalla. He ihan kilpailivat siitä, kuka saa nykittyä eniten, pariskunta kertoo.
Julkisivu oli maalattu ja katto kunnostettu ennen Salmeloiden aloittamaa remonttia, mutta työnsarkaa riitti. Ovet ja ikkunat maalattiin, takat laitettiin kuntoon ja putkitöitä tehtiin. Seinänvierukset tutkittiin tarkasti ilmavuotojen varalta.
Suurin työ oli lattioiden pintamateriaalien pois ottaminen sekä lattianiskojen tukeminen. Lattialankut osoittautuivat täysin käyttökelpoisiksi muovimaton alla.
Suurempia vastoinkäymisiä ei tullut, mutta eipä ollut pariskunta ensimmäistä kertaa vanhan talon kimpussa. Aiemmin Salmelat ovat remontoineet vanhan rintamamiestalon omaksi kodikseen, ja tällä hetkellä projektina on mansardikattoisen huvilan kunnostaminen vapaa-ajan asunnoksi.
Asemapäällikön talon remontissa auttoivat myös Jounin appiukko sekä työharjoittelunsa talon parissa tehnyt Jounin siskonpoika.
Remonttireiskamiehelleen Annukka Salmela antaa vilpittömät kehunsa.
– Jouni on meistä se käsistään kätevä ja minä olen enemmänkin suunnittelijan roolissa. Oli ongelma mikä tahansa, niin tuolta Pelle Pelottomalta löytyy ratkaisu, ja hän myös toteuttaa sen.
Lopputuloksesta pariskunta on oikeutetusti ylpeä. Esille on jätetty alkuperäistä hirsiseinää, mutta tarkoin valittuja tapettejakin on käytetty. Lukuun ottamatta keittiön uusia kaapistoja taloon ei ole tehty uusia hankintoja.
– Tänne oli ihana tulla, sillä molemmat tykkäämme tunnelmallisista ja ilmeikkäistä taloista. Onhan tämä sijaintinsakin puolesta ihanteellinen mille tahansa toiminnalle, Annukka Salmela sanoo.
– Parturi-kampaamon puolelle halusin kodinomaista tunnelmaa. Täällä tulee vietettyä kuitenkin aika paljon aikaa, Jouni Salmela lisää.
Jo aiemmin pariskunta on pyörittänyt yrityksiään saman katon alla, joskin eri kerroksissa. Parturi-kampaamo JPS Tuunaamo ja Joogahuone Life & Soul tuntuvat sulautuvan hyvin saman katon alle samaan tasoon.
Annukan yritys tarjoaa monipuolisesti kokonaisvaltaisia jooga- ja rentoutusharjoituksia äänimaljahoidoista vauvahierontaan. Myös erilaiset retriitit ja työporukoiden tyhy-päivät ovat keskeinen osa joogahuoneen toimintaa.
– Vaikka junaradalta kuuluu tietysti omat äänensä, niin moni sanoo, että onpa täällä hiljaista. Hirsiseinien sylissä on ihana olla omien asiakkaiden kanssa.
Keskeisellä paikalla radan varressa oleva talo on herättänyt kiinnostusta laajemminkin etenkin kunnostuksen jälkeen.
– Yhtenäkin päivänä eräs herrasmies käveli sisään ja toi tullessaan nojatuolin, jonka arveli sopivan juuri tähän taloon. Monilla riittää talosta tarinoita, ja onhan niitä kiva kuulla!
Pihapiiristä löytyy lisäksi vanha kellari sekä varastorakennus, jossa Jouni Salmela operoi moottoripyöriensä parissa, ja samalla varasto toimii puidensäilytyspaikkana. Talon puulämmityksen vuoksi puuta menee noin 11 kuutiota vuodessa.
Viime kesänä Salmelat saivat Ylivieskan kaupungin ympäristöpalkinnon kunnostusprojektistaan: perusteluissa taloa kuvailtiin muun muassa kaupungin käyntikortiksi. Paikallisesti kasarmin alue on puhuttanut vuosikausia ja alue onkin muutoksessa.
Salmelat toivovat, että alueen puistomaisuus säilyisi, eikä se olisi pahitteeksi, että samassa linjassa olevat kaksi muutakin vanhaa taloa saisivat ikkunoihinsa valoa.
– Jos yhtään löytyy osaamista ja mielenkiintoa perinnerakentamiseen, niin kyllähän sitä toivoisi, että muutkin tarttuisivat tilaisuuteen. Kaupunkiviihtyvyyden kannalta myönteisin mielin odotamme, mitä tapahtuu.
Hirsiseinien sylissä on ihana olla omien asiakkaiden kanssa.
Annukka Salmela
Juttu on julkaistu alun perin Suomenmaan aikakauslehdessä tammikuussa 2022. Lehden voit tilata täältä. Digilehden irtonumeroita voit ostaa täältä.