Yllättävä tutkimustulos: Tämä aamupalalta tuttu ruoka-aine saattaa vähentää pelätyn taudin riskiä
Mysli kuuluu monen aamupalaan. Säännöllisestä myslin syömisestä voi olla myös merkittäviä terveysvaikutuksia, tuore tutkimus toteaa. Asiasta kertoo lääkäriseura Duodecim.
Tutkimuksen mukaan säännöllisesti mysliä nauttivat saattavat säästyä sepelvaltimotaudilta muita todennäköisemmin.
Siinä auttavat myslissä hyvin yleiset ainesosat, kuten kaura, pähkinät ja kuivatut hedelmät. Niiden tiedetään olevan sydänystävällisiä elintarvikkeita, joten tulos sinällään ei Duodecimin mukaan yllätä.
Yllättävää uudessa tutkimuksessa on kuitenkin se, että runsas myslin syöminen näkyi geenitiedoissa.
Tutkijat pyrkivät geenitietojen perusteella päättelemään, ketkä syövät paljon mysliä. Tutkimuksessa hyödynnettiin tunnettua UK Biobank -aineistoa ja 420 000 aikuisen terveys- ja geenitietoja.
– Geneettisen analyysin perusteella mysliä paljon nauttivien riski sairastua sepelvaltimotautiin oli noin neljänneksen pienempi kuin muiden osallistujien, Duodecimin artikkelissa sanotaan.
Duodecimin mukaan tulokset ovat uskottavia, mutta vielä on kuitenkin epäselvää, kuinka hyvin myslin syömiseen liitetyt geenivariantit todellisuudessa kertovat yksilöiden ruokailutottumuksista.
Artikkelissa muistutetaan, että useista terveellisistä aineosista huolimatta myslit sisältävät usein myös paljon sokeria. Kaikki myslit eivät siis ole terveellisiä.