Yli tuhat ihmistä loukkaantui, kun avaruudesta syöksynyt meteori räjähti kymmenen vuotta sitten – Taivaalla näkyi tulipallo ja suuri leimahdus
Tavallinen aamupäivä Tšeljabinskissa Venäjällä katkesi voimakkaaseen välähdykseen kymmenen vuotta sitten. Oli 15. helmikuuta vuonna 2013. Kello Tšeljabinskissa Uralin itäpuolella näytti noin 09.26.
Moni näki myös taivaalla kiitävän tulipallon. Se tallentui monien autojen kojelautakameroihin.
Pian välähdyksen jälkeen tuntui voimakas paineaalto. Se rikkoi tuhansien rakennusten ikkunoita ja aiheutti muitakin vaurioita. Yli 1 500 ihmistä loukkaantui. Heistä yli sata tarvitsi sairaalahoitoa, kahden vammat olivat vakavia. Tiettävästi kukaan ei kuitenkaan kuollut.
Tšeljabinskin yläpuolella oli räjähtänyt avaruudesta syöksynyt meteori. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan arvion mukaan asteroidi olisi ollut ilmakehään iskeytyessään noin 18-metrinen ja painaneen noin 10 000 tonnia.
Meteori iski ilmakehään 67 000 kilometrin tuntinopeudella ja räjähti noin 30–50 kilometrin korkeudessa. Räjähdyksen on arveltu vastanneen noin neljääkymmentä Hiroshiman atomipommia.
Meteorista lensi Tšeljabinskin alueella paljon kivenmurikoita ja eräänlaista pölyä. Varsinainen meteoriitin jäännös paikannettiin Tšerbakul-järveen. Meteoriitti nostettiin järvestä myöhemmin samana vuonna. Löytöhetkellä se painoin noin 600 kiloa.
Tšeljabinskin meteori oli muistutus siitä, että avaruudesta Maahan syöksyvien meteorien uhka on mahdollinen. Niitä kuitenkin osuu Maahan harvoin.
Tšeljabinskin meteoria ei havaittu etukäteen eikä siihen pystytty varautumaan mitenkään.
Tšeljabinskin meteori on tiettävästi toiseksi suurin Maahan saakka päätynyt taivaan kiertolainen. Suurin on Tunguskan meteori vuodelta 1908. Se tapahtui Siperiassa Venäjällä.
Meteorin räjähdyskorkeutta tarkennettu 13.2.2023 kello 16:41. Räjähdyskorkeuden mittayksiköksi oli jäänyt virheellisesti metri, kun kyse oli kilometreistä. Meteori siis räjähti 30–50 kilometrin korkeudessa.