Ylen kannatusmittaus: SDP suosituin, keskustan kannatus nousussa

Sinisten kannatus vajosi alle prosenttiin
Puoluekannatus

SDP:n, kokoomuksen ja keskustan kannatukset eduskuntavaaleissa asettuvat luultavasti muutaman prosenttiyksikön päähän toisistaan, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

– Osin näyttää siltä, että olemme palaamassa kolmen perinteisen suuren puolueen malliin. Eroa on siinä, että suurimmat puolueet ovat ennen olleet isompia kuin nykyään. Muutama vaalisykli ja vuosikymmen taaksepäin suurimman puolueen kannatus on usein ollut yli 25 prosentissa ja yhteensä kolme suurinta ovat saaneet noin kaksi kolmasosaa kaikista äänistä, Jokisipilä kertoo.

– Vaikka tuleva vaalitulos olisi selväpiirteisempi kuin kannatusmittaukset, yksikään puolue ei tule pääsemään vaaleissa 25 prosentin kannatukseen. Kooltaan tai painoarvoltaan selkeästi itseoikeutettua pääministeripuoluetta ei saada.

Tämä lisää Jokisipilän mukaan hallituksen muodostamisen paineita, koska puolueiden pitää sopia hallitusyhteistyöstä aiempaa kirjavammalla joukolla.

SDP on suosituin puolue, ilmenee Ylen kannatusmittauksesta.

Mittauksen mukaan SDP:tä kannattaa nyt 21,2 prosenttia. Nousua on 0,9 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituin on kokoomus 19,8 prosentin kannatuksellaan. Puolueen kannatuksessa ei tapahdu suurta muutosta, kun nousua on 0,1 prosenttiyksikön verran. Kolmantena on keskusta, jota kannattaa Ylen mukaan nyt 17,8 prosenttia kyselyyn vastanneista. Keskustan kannatus nousi 1,2 prosenttiyksikköä.

Vihreitä kannattaa 13,6 prosenttia, perussuomalaisia 8,7 ja vasemmistoa 7,7 prosenttia. RKP saa 4,3 ja kristillisdemokraatit 3,8 prosentin kannatuksen.

Sinisten tilanne näyttää puolestaan synkältä. Puolueen kannatus tippuu alle prosenttiin, Yle kertoo. Kannatus on nyt 0,8 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli mittausta varten vajaa 2 500 ihmistä 9.7.– 7.8. Virhemarginaali on 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Ylen uutiseen tästä .