Yleistyvään sairauteen ei ole parantavaa lääkehoitoa – etenemistä tulee hidastaa syövän välttämiseksi
Sappitiehytsairaus PSC yleistyy tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntyessä. Edetessään PSC voi johtaa sappitiesyöpään.
Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sairauden varhainen toteaminen ja säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta syövän esiasteet havaitaan ajoissa.
Primaari sklerosoiva kolangiitti eli PSC on sappitiehytsairaus, joka arpeuttaa ja ahtauttaa maksan sisäisiä ja ulkoisia sappiteitä. Sairaus johtaa tukoksiin sappiteissä, mikä estää sapen virtauksen ja voi lopulta johtaa maksakirroosiin.
Krooninen tulehdus sappiteissä lisää sappiteiden syövän eli kolangiokarsinooman riskiä.
PSC todetaan yleensä 25–45 vuoden iässä. Siihen sairastuneista 80 prosentilla miehistä ja 60 prosentilla naisista taustalla on tulehduksellinen suolistosairaus, joko haavainen paksusuolitulehdus tai Crohnin tauti.
Tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät voimakkaasti. Suomessa todetaan vuosittain yli 2 500 uutta diagnoosia ja tulehduksellista suolistosairautta sairastaa lähes 60 000 suomalaista.
PSC todetaan 3–10 prosentilla tulehduksellista suolistosairautta sairastavilla. Maksasairaus voi ilmaantua ennen tulehduksellisen suolistosairauden puhkeamista tai vasta vuosia sen jälkeen. Suolistosairauden aktivisuus ei vaikuta maksasairauden etenemiseen.
PSC on varhaisvaiheessa oireeton. Sairauden edetessä sen oireita voivat olla kutina, uupumus ja keltaisuus.
PSC todetaan usein sattumalta, kun aletaan etsiä syytä esimerkiksi terveystarkastuksessa havaittuihin kohonneisiin maksa-arvoihin,
– PSC etenee yleensä hitaasti. Sen säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta syövän esiaste havaitaan ajoissa ja sairastuneet voidaan ohjata maksansiirtoon ennen mahdollisen syövän kehittymistä, kertoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett tiedotteessa.
Sappitiehytsairaus PSC:n syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei tunneta. Elintavoilla ei voi vaikuttaa sairauden syntyyn, mutta tupakointi ja alkoholin käyttö lisäävät taudin komplikaatioiden riskiä.
Sairauteen ei ole parantavaa lääkehoitoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa lääkityksellä, jos se todetaan varhain.
Tulevaisuudessa PSC:n hoitoon toivotaan uusia lääkehoitoja. Tutkimusvaiheessa on tällä hetkellä muun muassa insuliiniherkkyyteen, tulehdusreaktioon ja bilirubiinin aineenvaihduntaan vaikuttavia lääkkeitä.
Myös suoliston bakteeritasapainolla on todennäköisesti merkittävä rooli sairaudessa ja siihen kohdistuvia hoitoja tutkitaan.
Kansainvälistä PSC-päivää vietetään sunnuntaina 29. lokakuuta.