Yle: Tuomioja "kurkkuaan myöten täynnä" politikoivia tutkijoita – muistuttaa Upin Aaltolaa kaapin paikasta
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, Suomen pitkäaikaisin ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) lataa täyslaidallisen eduskunnan alaista Ulkopoliittista instituuttia (UPI) ja sen johtajaa Mika Aaltolaa vastaan, kertoo Yle.
Aaltolan ja instituutin tutkija Henri Vanhasen Turkin-matka on herättänyt ihmetystä laajemminkin.
Aaltola pyrki matkalla kuulemansa pohjalta vetoamaan siihen, että Suomi harkitsisi Nato-hakemuksensa erottamista Ruotsista. Näin Turkki voisi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden nopeammin.
Tällainen vaikuttamistyö ei kuulu Upin ja tutkijoiden rooteliin, Tuomioja korostaa.
– Jokainen saa tietysti esittää mielipiteitään, mutta tutkijoilta ja tutkimusinstituutiolta odottaisin toisenlaista otetta. Heistä on tullut mielipideautomaatteja, jotka uskovat saavansa parempaa tietoa kuin valtionjohdolla on näistä asioista käytössä, Tuomioja sanoo.
Tuomioja toteaa Yleisradion mukaan olevansa kurkkuaan myöten täynnä ulkopolitiikan tutkijoita, jotka yrittävät ajaa jotain agendaa.
– Olen aika kyllästynyt siihen ja toivoisin, että saisimme Ulkopoliittiselta insituutilta enemmän tutkittua tietoa ja vaihtoehtojen ja seurausten analysointia eikä vain pelkkiä mielipiteitä.
Tuomioja huomauttaa, että tutkija Vanhanen on myös tunnettu poliitikko.
– Hän on ollut kokoomuksen ulkopoliittinen asiantuntija ja minun mielestäni esiintyy ensisijaisesti siinä roolissa, Tuomioja korostaa.
Aaltola puolustautuu Ylen mukaan toteamalla matkan olleen UPIn toiminnan ”peruskauraa”. Ehdotuksiaan hän kuvaa skenaarioiden esittämiseksi.
Hänen kommenttinsa tulevat menemään Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan käsittelyyn.
– Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan, neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok) toteaa MTV:lle.
Aaltola saa politiikan maailmasta myös puolustajan.
– On vain hyvä että suomalaiset tutkijat ja UPI verkostoituvat ja keräävät tietoa eri suunnista. Suomen ulkopoliittinen linja ei ole niin hauras, etteikö tutkijoiden näkemyksille ole tilaa, vihreiden europarlamenttiedustaja Ville Niinistö tviittaa.
Aaltolaa ja Ulkopoliittista instituuttia on kritisoitu aiemminkin politikoinnista, etenkin Yhdysvaltojen suurvaltatavoitteiden kritiikittömästä myötäilystä.