Yhdysvaltain ja Kiinan kauppakiistojen odotetaan hallitsevan G20-ryhmän kokousta Argentiinassa
Argentiinassa perjantaina alkavan G20-ryhmän maiden kokouksen yksi iso kysymys kumpuaa globaalista kauppapolitiikasta, varsinkin Yhdysvaltain ja Kiinan välisistä kauppakiistoista.
Mielenkiinnolla odotetaan presidenttien Donald Trumpin ja Xi Jinpingin kahdenkeskistä tapaamista. Ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista ei osaa etukäteen arvioida, millä todennäköisyydellä liikahduksia asiassa saattaisi tapahtua.
Kauppapoliittiset kysymykset ovat Jokelan mukaan jo pitkään olleet globaalilla agendalla, ja nyt G20-kokous on oiva paikka käsitellä sitä laajemmallakin pohjalla kuin pelkästään Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.
Ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta uskoo, että vaikka presidentit saisivatkin aikaan jonkinlaisen sopimuksen, siitä olisi vielä pitkä matka kaupan esteiden poistamiseen.
– Pikemminkin ajattelen, että lisää on vielä tulossa. Kyllä juopa Yhdysvaltain ja Kiinan välillä on niin syvä, ettei sitä yhdessä viikonlopussa eikä yhdellä tapaamisella ratkota. Erimielisyydet ovat tosi isot, Koivu sanoo.
Lähiviikkoina on Koivun mukaan kiinnostavaa seurata, miten Yhdysvaltain ja EU:n välit kehittyvät kauppakiistassa.
– Rupeavatko EU-maat taipumaan Kiina-asiassa, jotta mahdollisesti vältyttäisiin esteiltä Yhdysvaltain kaupassa. Kyllähän EU:lla on hyvin samankaltaiset intressit Kiinan suhteen kuin Yhdysvalloilla, Koivu sanoo.
Yhdysvaltain ja EU:n mahdollisesta liittoutumisesta saattaa Koivun mukaan näkyä joitain merkkejä Argentiinan G20-kokouksessa.
– Edellisen G20-kokouksen yhteydessä 2017 Yhdysvallat, Japani ja EU pitivät omia sivukokouksiaan. Kyllä me odotamme, että tällaista tapahtuu (nytkin). Mutta kyllä viime viikkoina on ollut aikamoiset äänenpainot Yhdysvaltain ja EU:nkin välillä. Tämä on mielestäni kiinnostavaa, koska siinä (Yhdysvalloilla ja EU:lla) tällaisia periaatteellisia näkemyseroja ei ole, Koivu sanoo.
Klo 18:53 juttuun lisättiin faktalaatikko