WHO lopettaisi elävien villieläinten myynnin ruokatoreilla uusien tautien torjumiseksi

Terveys

Elävien villieläinten myynti ruokatoreilla tulisi lopettaa, jotta uusien tautien kehittymistä voitaisiin ehkäistä, katsovat Maailman terveysjärjestö WHO, kansainvälinen eläinten tartuntatautien toimisto OIE sekä YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Järjestöjen mukaan yli 70 prosenttia ihmisissä ilmenevistä uusista tartuntataudeista on lähtöisin eläimistä, erityisesti villeistä nisäkkäistä.

Järjestöt vetoavat kansallisiin viranomaisiin, että elävinä pyydettyjen villien nisäkkäiden kauppa keskeytettäisiin ja ruokatorien eläviä villieläimiä myyvät osat suljettaisiin hätätoimenpiteenä, jos asiasta ei ole tehokasta sääntelyä. Järjestöt vaativat ruokatoreille myös parempia hygieniastandardeja.

Tautien leviämisen riski voi järjestöjen mukaan kasvaa varsinkin, jos eläimiä myydään ja teurastetaan yleisölle avoimilla alueilla.

Osalla ensimmäisistä tunnetuista covid-19-tapauksista oli yhteyksiä Kiinan Wuhanissa sijaitsevalle ruokatorille. WHO:n mukaan tori on voinut olla pandemian alkulähde tai sillä on voinut olla vaikutusta ensimmäisen tartunta-aallon leviämiseen.

Koronavirus on WHO:n mukaan todennäköisesti lähtöisin villieläimistä, mutta sen kulkua ihmisiin ei vielä tiedetä.