Wahlroos hoputtaa hallitusta tekemään päätöksiä korona-ajan matkailusta

Talousvaikuttajaa kuullaan Hankenin kurssilla varainhoidosta
Talous

Talousvaikuttaja Björn Wahlroos hoputtaa hallitusta muuttamaan matkailun koronarajoituksia testauksiin perustuviksi.

Wahlroos sanoo kantavansa suurta huolta matkailu- ja ravitsemistoimialan tulevaisuuden näkymistä koronaepidemian takia.

–  Meidän on siirryttävä mahdollisimman nopeasti rajoitepohjaisesta ulkomaan matkustamisen rajoittamisesta testauspohjaiseen rajoittamiseen, Wahlroos sanoo.

Toimittajia etäyhteydellä tavannut Wahlroos arvioi, että muilta osin talouden ja terveyden tasapaino on säilynyt hyvin.

Wahlroos esitteli keskiviikkona toimittajille uutta Hankenin varainhoidon kurssia, joka on avoin ja ilmainen kaikille kiinnostuneille, ja jossa hän on itsekin luennoitsijana.

–  Kurssin keskeisiä viestejä on: olkaa varovaisia. Muistakaa, että vain hajauttamalla varallisuus useampaan varallisuusluokkaan ja riskikategorioihin voidaan varmistua siitä, että riskitaso säilyy järkevänä, Wahlroos sanoo.

Pitkäjänteisen sijoittajan, joka on hajauttanut sijoituksiaan, ei tarvitse olla erityisen huolissaan myöskään nyt korona-aikana. Valtaosa koronan aiheuttamista vaikutuksista jäänee Wahlroosin mukaan lyhytaikaisiksi.

–  Pitkäjänteiselle, hajautettua salkkua pyörittävälle sijoittajalle pandemia on jossain määrin toissijainen ongelma verrattuna esimerkiksi negatiivisten korkojen ympäristöön.

Viimeaikainen heilunta osakemarkkinoilla liittyy Wahlroosin mukaan Yhdysvaltain vaaleihin.

Kumpi ehdokkaista olisi parempi markkinoiden kannalta, on kysymys, josta voisi taittaa peistä hänen mukaansa pidemmän aikaa.

–  Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sijoittajan kannalta senaatin vaali on luultavasti tärkeämpi kuin presidentinvaali. Sehän voi olla, että senaatin vaali tuottaa negatiivisen kurssireaktion.

Hänen arvionsa mukaan merkittäviä veronkorotuksia tai markkinoille kielteisiä talouspoliittisia linjauksia tuskin saadaan läpi seuraavan neljän vuoden aikana, jos senaatin enemmistö pysyy republikaaneilla.