Viljelijöiden tulot puolittuneet – 300 traktoria jyrää huomenna Helsinkiin
Viljelijöiden mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille odotetaan huomenna noin 300 traktoria.
Kaikkiaan 5000 henkilöä arvioidaan osallistuvan tapahtumaan Helsingissä ja saapumisreittien varsilla.
– Paine on kova ja se näkyy siinä, että ollaan valmiita tulemaan kaukaakin. Lisäksi löytyy paljon ihmisiä, jotka tarjoavat taukopaikkaa, ruokaa, saunaa ja yösijan, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusjärjestö MTK:n edunvalvontajohtaja Perttu Pyykkönen.
Kaukaisimmat traktorikuskit ovat lähtöisin Pohjois-Pohjanmaalta Kuusamosta ja Ylikiimingistä. Jalkamiehiä on tulossa kaikista maakunnista.
Traktorit kokoontuvat kaupungin sisääntuloteille aamulla ja starttaavat kohti keskustaa kahdeksan maissa.
Senaatintorille peltokoneet körryyttelevät aamupäivän aikana. MTK korostaa, että marssin tarkoitus ei ole hankaloittaa muiden kansalaisten arkea.
– Vältämme aamu- ja iltapäiväruuhkaa. Reitit on neuvoteltu poliisin kanssa. Viestimme on suunnattu päättäjille, ei kuluttajille, Pyykkönen korostaa.
Virallisen ohjelman aikana kansalaisvaltuuskunta jättää valtioneuvostolle vetoomuksensa ja odottaa tapaavansa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sekä maatalousministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.).
Suomen on vihdoin iskettävä nyrkkiä, niin että se vaikuttaa.
Juha Marttila
Vetoomuksen sisältö on selvä.
Maatalouden vastoinkäymisten määrä on sitä tasoa, että Suomi on vaarassa menettää kykynsä tuottaa ruokaa, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
Marttila viittaa Euroopan komission tilastointiyksikkö Eurostatin lukuihin, joiden mukaan viljelijöiden yrittäjätulo on laskenut Suomessa vuonna 2014 eniten koko EU:ssa ja lasku jatkuu.
– Vuodesta 2012 tähän päivään yrittäjätulo on tullut alas 52 prosenttia. Se on Euroopan kovin luku, Marttila havahduttaa.
Nopean aikavälin ratkaisuksi MTK vaatii maataloudelle kansallista pelastuspakettia. EU:ta Marttila patistaa neuvotteluihin Venäjän kanssa vientikiellon purkamiseksi.
– Suomen on vihdoin iskettävä nyrkkiä, niin että se vaikuttaa. Kun pakotteet tuottavat tappioita, niin sitä taakkaa pitäisi jakaa. EU:lla ja Suomella ei ole ollut halua siihen.
Suomessa viljelijät eivät ole perinteisesti hanakoita lähtemään liikkeelle. Viimeksi traktorit vyöryivät pääkaupunkiin vuonna 1999.
– Kynnys on korkea. Uskomme päättäjiin, demokratiaan ja siihen että asiat hoidetaan, Marttila taustoittaa.
Lakkoilu söisi vain omasta kuormasta ja keskieurooppalainen tapa tukkia traktoreilla moottoritie ei toisi kiitosta suomalaisilta kuluttajilta.
– Kuluttaja on tuottajan paras ystävä nyt ja tulevaisuudessa.
– Ranskassa poltetaan McDonald’s-ravintoloita ja suistetaan tieltä tuontiruokaa tuovia rekkoja. Emme tue sellaista missään nimessä, Marttila toteaa.