Viittä pääministeriä avustanut Ritva Larilahti on kuollut – "Ritva oli meille kaikille rakas"

Ritva Larilahti 1949–2021

Keskustan pitkäaikainen taustavaikuttaja ja työntekijä Ritva Larilahti (s. 1949) on kuollut. Larilahti menehtyi viikonloppuna Vaasassa vaikean sairauden uuvuttamana 72-vuotiaana.

Larilahti aloitti työuransa keskustassa 1980-luvulla puoluesihteeri Seppo Kääriäisen sihteerinä Pursimiehenkadun puoluetoimistolla.

Työuransa Larilahti lopetti kesällä 2017 pääministeri Juha Sipilän assistenttina valtioneuvoston kansliassa. Hän ehti avustaa neljää muutakin keskustalaista puheenjohtaja-pääministeriä: Esko Ahoa, Anneli Jäätteenmäkeä, Matti Vanhasta ja Mari Kiviniemeä.

Aho muisteli vuonna 2017 Suomenmaalle, että Larilahdelta luonnistuivat pääministerin esikunnassa sellaisetkin asiat, jotka eivät muilta onnistuneet.

– Usein kävi niin, että hän oli jo tehnyt ennen kuin me muut ehdimme oikein ajatellakaan.

Kiviniemi kertoi tuolloin, että Larilahti oli aina hyvin selvällä keskustan kentän tunnoista, kansalaismielipiteestä ja politiikan käänteistä.

Sipilä puolestaan kuvasi, että kaiken tämän lisäksi Larilahdella oli hyvä ja reipas huumorintaju, joka kantoi vaikeidenkin aikojen yli.

Keskustan nykyinen puheenjohtaja Annika Saarikko kuvailee Facebookissa, että Larilahti oli kaikille rakas äitihahmo.

– Ritva soitteli, Ritva järjesteli, Ritva selvitti, Ritva auttoi, Ritva neuvoi. Ritva tunsi kaikki, mutta koki onnistuneensa työssään silloin, jos häntä ei huomattu. Ritva suojeli puheenjohtajaa, ajatteli valmiiksi ja piti kuria yllä. Kasvatti politiikan korkeakoulussaan aika monta avustajan raakiletta osaajaksi, Saarikko kirjoittaa.

KESKUSTAN RITVAN MUISTOLLEKeskustan äitihahmo Larilahden Ritva on poissa. Vaikea sairaus uuvutti Ritvan. Hän…

Julkaissut Annika Saarikko Tiistaina 15. kesäkuuta 2021

Saarikko kertoo, että kuultuaan suru-uutisen lauantaina, hän päätti, että kuntavaalityö taistellaan Ritvan muistolle. Keskusta oli Ritvalle kaikki kaikessa.

– Saarijärvellä, Ritvan kotiseudulla vieraillessani pari viikkoa sitten kirjoitin hänelle viimeisen viestin. Muistelin silloinkin Ritvan ohjeita puoluejohdon hommiin: ”Opettele sanomaan ei, pidä voinnistasi huolta ja pue lämpimästi päälle”.

Larilahti siunataan pienessä piirissä.

Näin tunnetut keskustavaikuttajat muistelivat Larilahden pitkää uraa Suomenmaan haastattelussa hänen jäädessään eläkkeelle.