Viinalla läträämistä ja bordellipalveluita – Ylen MOT paljastaa suomalaisten rauhanturvaajien villit menot operaatioiden kohdemaissa
Suomalaisten rauhanturvaajien sankarillisuudesta puhutaan paljon, mutta harvemmin kuullaan siitä, mitä kaikkea kiusallista ja asiatonta palvelusten aikana myös tapahtuu.
Ylen MOT pyysi Puolustusvoimilta tietoja kriisinhallintaoperaatioihin liittyvistä kurinpitopäätöksistä viimeisen viiden vuoden ajalta. Niistä selvisi, että rauhanturvaoperaatioiden aikana viina virtaa, aseita käsitellään huolimattomasti ja töppäilyjä sattuu muutenkin.
Kaikki asiattomat käytökset rauhanturvaoperaatioiden aikana eivät kuitenkaan näy kurinpitopäätöksissä. Ylen mukaan suomalaiset rauhanturvaajat käyttävät kohdemaissa myös paikallisten seksipalveluja, vaikka sääntöjen mukaan se on kiellettyä.
Kärjessä rauhanturvaajien kurinpitopäätöksissä ovat liikenneturvallisuusrikkomukset.
Asiakirjojen mukaan suurin osa kriisinhallinta operaatioissa tapahtuvista palvelusrikoksista tapahtui Libanonissa YK-johtoisessa UNIFIL-operaatiossa. Satunnaisia rangaistuksia oli määrätty Irakissa, Kosovossa, Malissa sekä Välimerellä.
Vuosina 2016–2020 Libanonissa palvelleille rauhanturvaajille oli määrätty lähes 90 rangaistusta, niistä lähes puolet oli lieviä liikenneturvallisuusrikkomuksia.
Toiselle sijalle nousevat alkoholiin liittyvät palvelusrikokset, joita on viiden vuoden aikana tehty parikymmentä. Kolmantena ovat aseen käsittelyyn liittyvät rikkomukset.
Ongelmallisia ovat kuitenkin ne töppäilyt, joista ei ole tullut kurinpitomenettelyitä.
Ylen mukaan suomalaisten rauhanturvaajien vierailut kohdemaiden bordelleissa ovat yleisiä. Median haastattelema entinen rauhanturvaaja kertoo muun muassa Somalian merialueilla vuosina 2008–2016 toteutetusta EU-johtoisesta Atalanta-operaatiosta, johon Suomi osallistui lähes parinsadan henkilön voimin.
Satamissa rauhanturvaajat suuntasivat kulkunsa bordelleihin. Seksikokemuksista vitsailtiin ja kerskuttiin seuraavana päivänä hotellien uima-altailla.
– Oli paljon läpänheittoa siitä, että aina kun on näillä reissuilla, pitää tietää, mistä päin kaupunkia saa Zithromaxia [vahvaa antiobioottia, jota käytetään muun muassa klamydian hoitoon]. Jos on palannut nopeasti kotiin joltain reissulta, pitää murskata sitä myös vaimon ruokaan, rauhanturvaaja kertoo Ylelle.
Ongelmallista bordelleissa käynti on etenkin siksi, että virallisella tasolla Suomi on sitoutunut toimimaan ihmiskauppaa vastaan. Kohdemaissa ihmiskauppa kuitenkin usein rehottaa eivätkä seksityöläiset usein tarjoa palveluksiaan omasta tahdostaan.
– Näistä puhuttiin kyllä koulutuksessa. Kun ollaan kriisinhallintaoperaatiossa, joka on perusluonteeltaan humanitaarinen, olisi moraalisesti irvokasta, jos operaation ihmiset kävisivät panemassa seksityöntekijöitä, jotka eivät suurella todennäköisyydellä ole toimessaan vapaaehtoisesti, rauhanturvaaja pohtii.
Ylen haastattelema Ruotsin Maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä tutkija ja sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö toivoisi medialta kriittisempää otetta kriisinhallintaoperaatioista kirjoittaessa.
Hän on palvellut myös itse rauhanturvaoperaatiossa Tšadissa. Myös siellä suomalaisjoukot käyttivät paikallisten prostituoitujen palveluja. Käihkön mukaan ilmiö ei koske vain suomalaisia, vaan kyseessä on laajempi sotilaskulttuuriin liittyvä ongelma.
– Suomalaiset eivät ole tässä suhteessa erillisiä toimijoita, jotka välttämättä käyttäytyisivät paremmin tai pahemmin kuin muut. Prostituutioon on perinteisesti sotilaskulttuurissa suhtauduttu normaalina asiana, jota tapahtuu ja that’s it, Käihkö sanoo.
Ongelmallisena hän pitää sitä, ettei Puolustusvoimat ainakaan kymmenen vuotta sitten ottanut asiaan juurikaan kantaa.
– Jos esimerkiksi seksin ostamista pidettiin tuomittavana, sitä ei tuotu ilmi ruohonjuuritasolle asti. Ei kukaan meille Tšadiin lähtiessä puhunut, että “seksiä ei saa ostaa, piste”. Sitten kun ihmiset tekivät tällaisia asioita, ketään ei rangaistu.
Puolustusvoimat on Ylen mukaan kuitenkin ollut tietoinen tapahtumista, sillä vielä muutama vuosi sitten se ratkaisi ongelman lähettämällä miehet kotiuttamisen jälkeen ilmaiseen HIV-testiin.
Maavoimien komentaja Petri Hulkon mukaan Puolustusvoimilla on kuitenkin ehdoton nollalinja seksipalvelujen ostoon.
– Tässä on tapahtunut historian saatossa huonoa käyttäytymistä muutamien toimesta, Hulkko toteaa Ylelle.
Tämän vuoksi Puolustusvoimat kielsi vuonna 2017 palvelusvapaiden viettämisen operaatioalueiden lähimaissa. Samalla poistettiin oikeus sukupuolitauti- ja hiv-testiin.